Реклама / Ads
8| 2755 |22.02.2022 НОВИНИ

Цветлин Йовчев: У Путин има носталгия, имперско говорене и желание за промяна на световния ред

.
Цветлин Йовчев Източник: стопкадър, bTV
От една страна признаването на Донецка и Луганска републики от страна на Владимир Путин е продължение на всичко онова, което наблюдавахме до момента. От друга страна в изказването му имаше нотки, които будят голямо безпокойство. Той дори постави под въпрос правото на Украйна да съществува като държава. С това си изказване постави под съмнение съществуващия към момента световен ред, който е наложен. По този начин Путин декларира позиция на несъгласие и амбиции световният ред да бъде променен.
 

Това заяви в предаването „Лице в лице“ по bTV Цветлин Йовчев, бивш вицепремиер бивш шеф на ДАНС и бивш министър на вътрешните работи в правителството на Пламен Орешарски.

 

„Видяхме, че има една носталгия, имперско мислене, говорене и желание за възстановяване на руското влияние върху териториите, които принадлежаха на Съветския съюз“, добави той.

 

Според него това е било очакван вариант за развитие на кризата.

 

„Пълномащабна военна операция е малко вероятна, но е можеда има локални конфликти в двете самопровъзгласили се републики. Оттук нататък всичко зависи от разума на украинското правителство, защото всяко едно действие би могло да послужи като катализатор за разширяване на този конфликт“, обясни Йовчев.

 

„Русия също не може да контролира изцяло процеса. В Донецк и Луганск има руски паравоенни формирования, които не са изцяло под контрола на Русия. Една провокация може да запали искрата и този конфликт да се разрасне“, добави той.

 

Според него негативните ефекти ще бъдат по-скоро върху Русия.

 

„Но в съвременния свят едни такива мащабни икономически санкции не могат да останат само в рамките на една държава, особено когато по един или друг начин тя е една от големите икономики. При всички положения ще настъпят вредни въздействия за Европа и за европейските страни. Лошото е, че към момента Европа не е в много добро финансово-икономическо състояние“, предупреди той.

 

„Моментът не е случайно подбран от Путин. Имаме една отслабена Европа, от друга страна имаме обострен конфликт между Съединените щати и Китай. Може би нямаше да намери по-подходящ момент“, каза още Йовчев.

 

Според него към момента няма пряка военна заплаха за България.

 

„Не бива да има колебание по отношение на българската позиция. Позицията на повечето от политическите партии в един в продължителен период беше: „Абе, да внимаваме да не се скараме с Русия“. Не взимахме категорична позиция. Настъпиха времена, в които това нещо не може да продължава. Трябва да бъде взета ясна позиция“, категоричен бе той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5716 |22.02.2022 Ердоган: Решението на Путин за ДНР и ЛНР е неприемливо . 5| 2891 |22.02.2022 Посолството на САЩ в София: Остро осъждаме решението на президента Путин . 11| 7135 |22.02.2022 Д-р Искрен Иванов пред Фрог: Путин сериозно пристъпи към затваряне на вратата на дипломацията . 12| 6478 |22.02.2022 Украинецът Игор Федик специално за Фрог: Призракът на войната в Донбас, Путин погреба Минските споразумения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads