Реклама / Ads
4| 4846 |02.06.2021 НОВИНИ

Тука е така: Музикант, депутат, проектоминистър и една песен, записана с държавни пари

.
Източник: БГНЕС
На фона на кризата с COVID-19 и пострадалите стотици артисти, които заради дупки в законите не получиха и стотинка държавна помощ, един български музикант, бивш депутат, проектоминистър в оня печален кабинет на ГЕРБ успя да спечели два проекта и да запише песен. И то с държавни пари.
 

Политическата кариера на Вельов, който смени артистичното поприще е интересна. През 2017 г. става съветник на тогавашния културен министър Боил Банов, а след като Владислав Горанов напуска депутатското си място в разгара на ония скандали с хазарта, Вельов влиза в парламента и става народен представител. Депутатското му място в 44-тия парламент обаче висеше на косъм няколко пъти. Въпреки това Вельов се задържа. Беше част от културната комисия в НС, а след изборите на 4-ти април даже получи министерски пост. Почти… 

 

Бе предложен за министър на културата от премиера Бойко Борисов в онзи проектокабинет с “новите лица”, който така и не видя бял свят и не стигна до гласуване в пленарна зала. Причината бе съвсем ясна - обречеността на предложеното правителство бе очевидна. 

 

Оказва се обаче, че някъде точно в тия месеци от политическата кариера на Вельов, той е прехвърлил своите фирми и се е възползвал от държавно финансиране на два проекта, които достигат близо 40 хиляди лева.

 

Средствата са отпуснати на фирма, която е била еднолична собственост на музиканта. Непосредствено преди кандидатстването за парите, Вельов прехвърля компанията на своята колежка и приятелка Нина Николина, показва справка в Търговския регистър, пишат от “Свободна Европа”. 

 

Музикантът-политик сам заговори за полученото държавно финансиране пред БНТ в събота. Там той оповести предстоящото си през юни турне с група "Тумбаито" и също така разказа за новата си песен "Без теб не мога". За реализацията и на двата проекта Вельов благодари на Министерството на културата.

 

Оказва се, че докато е съветник на тогавашния културен министър Банов Вельов продължава да движи собствените си проекти. Реализира ги чрез две фирми - "Пендара прадъкшънс" ЕООД и "Кей Ви прадъкшънс" ЕООД. В началото на месец юни 2020 г. Вельов прехвърля цялата собственост върху "Пендара прадъкшънс" на Николина Димитрова Попова (Нина Николина). Прехвърлянето подозрително съвпада с течащи срокове за кандидатстване по две програми на културното министерство, където Вельов е съветник по същото време. 

 

Едната програма е "Разпространение на готов сценичен продукт в областта на театралното, музикалното или танцово изкуство", а другата се нарича "Финансова подкрепа на проекти за създаване на произведения, събития, концерти и спектакли в областта на музикалното изкуство".

 

И двете програми са стандартни за Министерството на културата (МК). Заради пандемията от COVID-19 средствата, които разпределят традиционно – около 200 000 лева за всички кандидатствали, са увеличени на 500 000 лв.

 

Срокът за кандидатстване в единия случай е 18 юни 2020 г., а в другия – 15 юли 2020 г. "Пендара прадъкшънс" подава документи. Кандидатства по два проекта, които печели. 

Първият проект, за който са отпуснати 12 000 лева, е концерт–спектакъл "Тумбаито и златните български шлагери". Вторият проект се казва "Без теб не мога" и е за изработване на нова песен и видео клип. За целта министерството дава 15 000 лева.

Фирмата, която първоначално е собственост на Вельов, а след това е прехвърлена на Нина Николина, получава и още едно финансиране. Този път от Национален фонд "Култура". То е по програма "Публики '20" и е в размер на 10 000 лева. Името на проекта е "Тумбаито – приказки от миналия век". Ръководител на проекта отново е Калин Вельов.


Така общата стойност на проекти, свързани с Вельов и финансирани с бюджетни средства през 2020 г., е точно 37 000 лева.

 

Финансирането от Национален фонд "Култура" (НФК) е одобрено през месец август 2020 г. По това време Калин Вельов вече се е заклел като народен представител от ГЕРБ, което се случи през юли месец същата година.

 

Влизането му в парламента става причина да прехвърли на сестра си Милена Вельова и другата си фирма, "Кей Ви Прадъкшънс". Това се случва на 24 юли 2020 г. "Кей Ви Прадъкшънс" кандидатства също по проектите на Министерството на културата, но не е одобрена.

 

Вельов обаче не вижда нищо нередно. 

 

Според документацията, предоставена от Министерството на културата, в едно от одобрените предложения музикантът фигурира освен като перкусионист и организатор, съсценарист, координатор на творческия процес и асистент режисьор.

На въпрос дали като съветник на културния министър или като депутат от управляващата партия той е можел да оказва влияние върху решенията за отпускане на държавни пари, Вельов отговори отрицателно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4006 |10.03.2021 Експерт: Играем си на тука има - тука нема, а туроператорите прецакани . 9| 3536 |28.02.2021 Тука има, тука няма. Отново пуснаха “зелените коридори” за ваксинация . 10| 4616 |18.01.2021 В Южна Корея е така: Наследникът на „Самсунг“ осъден за корупция. А тук? . 3| 3440 |04.01.2021 В атака: Новият щам на коронавирусa е регистриран в почти 40 страни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads