Реклама / Ads
2| 4599 |29.10.2020 НОВИНИ

Туризмът иска държавата да поема режийните разходи и заплатите заради кризата

.
Държавата да поеме всички разходи за ток, вода, отопление, наем и работни заплати във фирмите от сектор туризъм, ако ограничителните мерки срещу пандемията не им позволяват да работят. За времето на забраната фирмите да бъдат освобождавани от данъци и такси.
 

Това са част от исканията на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) към правителството, разпространени днес в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и коалиционните партньори Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

 

"Не искаме повече работа на парче, а антикризисен план за спасяване на един от стратегическите и приоритетни отрасли, произвеждащ до 13% от БВП на Република България", пише в писмото на БХРА. Асоциацията апелира "правителството за пореден път да не ни хвърлят по някоя мярка като риба, с която да закусим, а да ни помогнат да закърпим пробитата мрежа на туризма чрез кризисен план за спасяване на сектора, така че да храним не само себе си и нашите семейства, но и да продължим да сме гръбнакът на българската икономика", се казва още в писмото, цитирано от Сега.

 

Сдружението настоява туризмът да е приоритет в националния план за възстановяване, който се очаква да бъде финансиран от обещаните от Брюксел над 600 млрд. евро.

Ресторантьори и хотелиери настояват по време на пандемията държавата да поеме разходите за ток, вода, отопление, наем и част от работните заплати на служителите на всички фирми, чиито обороти са паднали с над 30% спрямо 2019 г.

 

Те предлагат да се въведе временно 5% ДДС за туристическия бранш, какъвто бил призивът на Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета за уеднаквяване на ставките за туризма в целия ЕС. А докато стане това, ДДС за доставки на храна за вкъщи да падне на 9%.

 

БХРА предлага още да се разсрочат кредитите на туристическите компании с 4-5 години, като освен това им се отпуснат и оборотни средства. До 15 юни не се очертава да има каквито и да е постъпления за сезонните летни хотели, под въпрос са и приходите на зимните места за настаняване.

 

Браншът настоява още за въвеждане на ваучери за настаняване и ваучери за здравна превенция, които да се ползват не само в държавните почивни бази, а във всички места за настаняване.

 

Друго искане е за онлайн издаване на визи за туристи от съседни страни и Русия, като механизъм за стимулиране на пазара в трудните условия, в които е поставен бизнеса.

"Призоваваме за прозрачна, предвидима и най-вече човешка политика, както и европейско и национално отговорно отношение към огромен процент малки и средни фирми, които са гръбнака на българската икономика. Необходимо е национално съгласие за спасяване на 500 000 работни места, като говорейки за стотици хиляди хора не бива да забравяме, че зад числата стоят конкретни човешки съдби.

 

Евентуалната смърт на туризма ще повлече след себе си цели сектори, чието оцеляване зависи от нашата индустрия. Ще доведе до агония цели населени места и общини, чието основно препитание е свързано с посрещането на гости и изпращането им като приятели, които да се върнат отново. Не бива да забравяме, че всеки трети работник в света е зает в индустрия, свързана със сектора на гостоприемството и туризма. И ако нашият бизнес го няма, това не означава просто затворени хотели, заведения или туристически агенции, а стотици хиляди души на улицата, чиято съдба ще зависи от грижата на държавата", са казва в писмото на БХРА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4171 |28.10.2020 Алибегов: Искаме държавата да подкрепи финансово затворените заведения . 8| 5970 |27.10.2020 Хасан Азис: Властта иска да прехвърли отговорността за COVID 19 на кметовете . 15| 4486 |27.10.2020 Еродоган поиска наказателно преследване срещу нидерландски политик . 3| 5066 |27.10.2020 Д-р Димитър Петров: Ако това е пандемия, трябва да се финансира от държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads