Реклама / Ads
14| 6211 |08.01.2020 НОВИНИ

По ”Турски поток” потече газ

.
Церемонията по откриването на газовата връзка в Турция
На специална церемония в Турция бе даден стартът на ”Турски поток”. В залата бе синволично монтирана последната сглобка от трасето, а кранът завъртяха заедно руският президент Владимир Путин, турският - Реджеп Таип Еродогона, сръбският Александър Вучич и премиерът на България Бойко Борисов.
 

Вижте снимки от церемонията:


.

Снимка: Завъртането на крана



.
Снимка: Слово по време на церемонията имаха Путин и Еродаган, които не пропуснаха да коментират и ситуарцията в Иран.

 

Путин подчерта, че това е много сложен от гледна точка на инженерството проект, който започва от Западен Сибир, минава през Турция, към Балканските страни - България, Сърбия и Гърция.

 

По този начин доставката на руски газ има значение не само за икономиката на Турция, но и положително влияние върху много страни от Южна Европа и ще обезпечи енергийнната сигурност на тези страни. Много инженери и строители взеха участие в полагането на тръбите в Черно море, подчерта Владимир Путин.

По думите му високият професионализъм и активното им участие даде възможност този проект да бъде приключен в определения срок.

 

Живеем в много сложен свят и в региона има много сериозни тенденции за обостряне на същестуващата ситуация. Турция показва друг пример - пример на сътрудничество за благото на региона, Европа и целия свят, подчерта руският президент.

 

Реджеп Ердоган пък отбеляза, че в последните 33 години Турция е получила 400 милиарда кубични метра от Русия. На принципа печалба-печалба продължаваме да задълбочаваме сътрудничеството както в енергийния сектор, така и в други сфери. Русия и Турция ще продължат да поставят своите подписи под други проекти, посочи Реджеп Ердоган.

С инвестициите, които прави в последните години Турция заема важно място на енергийния пазар. Нашата страна ще се превърне в световен играч на енергийния пазар, отбеляза той.

Винаги сме били против конфликтите, но нашата цел е да защитаваме интересите на Северен Кипър и нито един проект, който игнорира нашите интереси в Средиземно море, няма да успее. Нека да не превръщаме Средиземно море в море на конфликта. Нека това да е море, което да помага за умиротворяването и развитието. Проектът Турски поток показва ясно нашата цел и визия. Нашите очаквания са да не отблъскват нашата ръка, която е протегната за мир и сътрудничество в региона, заяви турският президент.

 

В последно време в региона се развиват различни събития, които ни напрягат. Можем да говорим вече за конфликт между САЩ и Иран. Страните от Персийския залив не трябва да се превръщат в зона на конфликт. Ще бъдем в постоянен диалог с Путин и с другите колеги и ще направим всичко възможно този проблем да бъде разрешен, каза още Реджеп Ердоган.

 

.
Снимка: На сцената бяха поканени освен Путин и Ердоган, още Вучич, Борисов, турските и руски министри и реализатори на мащабния проект.

 

Тържественото откриване бе съпътствано с видеоконферетна връзка от двете страни на трасето, където екипите на Русия и Турция отправиха пожелания, а дронове показаха мащаба на проекта.


.
Снимка: Церемонията по стартиране на проекта

 


.
Снимка: Руският екип

 


.
Снимка: Турският екип

 


.


.

Снимки: По време на официалната церемония премиерът Бойко Борисов направи опит да разговаря с Путин на сцената, както и помаха на някой в публиката за поздрав. Докато стигнат до сцената Борисов обясни на Путин за строителстото на газопроводната тръба на наша територия.

 

И пред руските журналисти премиерът ни заяви, че България изгражда всичко, което е нужно за газовата диверсификация на страната. Преди церемонията Премиерите на България и Сърбия се видяха на четири очи. Борисов заяви, че у нас му казваме "Балкански поток", а Вучич добави, че и в Сърбия ще се нарича така. "Това са нашите разпределителни мрежи. България има газов хъб, Сърбия има. Ние ще се обменяме газ и правим така, че в следващите 20-30 години да има диверсификация", сподели Борисов. Той обясни на Вучич още как протича строителството на АМ "Европа". Първият лот от магистралата ще е готов до лятото. Срещата бе предавана на живо, а  Александър Вучич се държеше доста сдържано.


.

 

Преди малко започна работната вечеря между Бойко Борисов, Владимир Путин, Реджеп Ердоган и Александър Вучич, предаде Novini.bg. Вечерята е дадена от турският президент Ердоган по повод откриването на "Турски поток", като на нея са обсъдени политическите и икономическите отношения между четирите държави, както и актуални международни теми. Припомняме, днес премиерът Бойко Борисов участва в тържествената церемония по откриването на газопровода "Турски поток", като бе поканен лично от Ердоган. "Турски поток" тръгва от руския град Анапа, състои се от две линии, всяка с дължина 935 км, и достига до терминала в турския град Къйъкьой на брега на Черно море.

 

Газопроводът, който ще пренася директно руския газ към Турция, бе приведен в готовност за подаване на горивото на 31 декември 2019 г. По двете тръби, всяка от които с капацитет 15,75 млрд. куб.м, ще се доставя общо 31,5 млрд. куб.м. руски газ. Едната тръба ще осигурява газ за Турция, а по втората тръба ще тече газ към Европа.

 

По проект втората линия на "Турски поток", предназначена за снабдяване на страните от Южна и Югоизточна Европа, ще минава през България, Сърбия, Унгария, и ще бъде с капацитет 15,75 млрд. куб. метра газ годишно. От тях 3,5 млрд. куб. м газ ще отиват за България, 2,5 млрд. куб. м - за Сърбия, и 6 млрд. куб. м - за Унгария.

 

Останалите 3,75 млрд. куб. м може да бъдат доставяни в Словакия и Австрия до хъба в Баумгартен. "Турски поток" е единственият досега тръбопровод с диаметър на тръбите 81 см, положени на дълбочина до 2200 метра. За реализирането на проекта са използвани 158 хиляди тръби, всяка с дължина по 12 метра и с тегло девет тона. След вечерята министър-председателят Бойко Борисов ще проведе двустранна среща с президента на Турция Реджеп Ердоган.

 



 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4269 |08.01.2020 Борисов днес в София и Истанбул - между ”Турски поток” и стратегически диалог със САЩ . 20| 13409 |06.01.2020 Слави Трифонов: Борисов лъже за ”Балкански поток” . 8| 4178 |03.01.2020 Борисов литна над ”Балкански поток”, за да снима и да прати на Путин . 17| 7156 |01.01.2020 „Булгaргaз“: От „Турски поток“ потече газ за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads