Реклама / Ads
0| 5706 |05.07.2007 НОВИНИ

Турски работодател експлоатира работниците си, ДПС пак се сети за „възродителния процес”

.
"Шишеджам” лъже Европейския съюз с продукция, която е произведена в Турция, но опакована у нас като български износ”, обяви днес Йордан Йорданов, бивш ръководител на участък „Обща поддръжка домашно стъкло” в дружеството. Той допълни, че това се случва от самото начало, откакто „Шишеджам” е поело завода в Търговище.
 

„От 19 май, когато започна стачката, продукцията от Турция идва вече с български опаковки и тук се слагат само печатите и съответно на пломбата, че е произведено в България”, разказа още Йорданов. Той уточни, че стойността на чаша, направена в Турция е 5 стотинки, а в България - 21 евроцента. От думите му става ясно също, че в завода в Търговище се работи с химикали, забранени от 50 години в ЕС, особено Ц-53, който е "коктейл от газове, близки до военните бинарни газове". Йорданов не пожела да съобщи и за други видове химикали, с които се обработват финално стъклени чаши, защото били обект на фирмена тайна. Той обаче посочи, че работничките често повръщат по време на работа, а сред тях имало и бременни жени.

Йордан Йорданов каза още, че работните облекла се носят от Турция и се топят върху телата на хората в условията на високите температури, при които се работи. „За миналата година „Шишеджам” е предприятието с най-много трудови злополуки, включително изгаряния”, подчерта бившият ръководител на участък в завода. Според него комините на предприятието работят без филтри, не отговаря на българските стандарти и протовопожарната инсталация, независимо от това, че шефът на пожарната в града непрекъснато дава препоръки втази насока.

Йорданов каза още, че областната ръководителка на инспекцията по труда Калина Градинарска е обявила, че няма уреди, с които да измери вредността на газовете, а е отчела шума на 80 децибела, след като той всъщност е бил 121 децибела. Тя се оправдала, че така са й казали от ръководството, а всъщност нейният съпруг е шеф на производството в завода.

Йорданов съобщи и фрапиращата новина, че в завода инструкциите и документацията се дават на работниците на турски език, а работникът Недю Недев показа на журналистите негова молба от 28 юни т.г., парафирана на турски език. Йорданов посочи, че стачката продължават само 50 души, защото другите работници са заплашвани, включително и с това да им се отнемат къщите, след като собствениците са получили информация от местните клонове на банките кой какъв кредит има.

На 27 юни част от стачкуващите са получили призовки, като за адрес е посочена ливадата пред "Шишеджам". Същия ден Йорданов е уволнен, което е в нарушение на Кодекса на труда, тъй като той е председател на КТ "Подкрепа" в завода. Пак на този ден председателят на стачния комитет на КТ "Подкрепа" д-р Евгени Душков и вицепрезидентът Димитър Манолов са били спрени в центъра на Търговище, на 3 км от завода, с аргумента, че им е забранено от кмета да ходят там, за което имало негова заповед. Това разказа пък самият Душков. Пред завода началникът на ОДП-Търговище, комисар Гоцев, е заявил на синдикалните лидери, че "той е до тук, а в завода командват турците".

Димитър Манолов пък каза, че той и Душков не са били допуснати в предприятието, като в късния следобед им е било връчено прокурорско постановление на районната прокуратура в града. В това време на работниците в завода е било забранено да излизат от него, като са работили две смени. През целия ден органите на МВР не са допуснали синдикалистите в предприятието за стъкло. Стана ясно още, че целият случай е заснет с видеокамера и материалът е приложен към сигнала, изпратен от президента на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев до главния прокурор.

Междувременно от пресцентъра на ДПС съобщиха, че зам.-шефът на движението и народен представител от Търговище Касим Дал е внесъл искане до главния прокурор на Република България за извършване на обстойна проверка, която да установи действията и актовете на компетентните разследващи органи през периода 1984-1989 г., свързани с т.нар. "възродителен процес". Искането е във връзка с излезлите напоследък публикации в пресата, в които се разкриват нови и неизвестни досега факти и обстоятелства около т.нар."терористичен акт" от 9 юли 1987 г. в "Златни пясъци". "Като засегнат и потърпевш от т.нар. "възродителен процес" си позволявам да повдигна към Вас въпроса за решаването на подобен вид казуси", се казва в писмото на депутата Касим Дал до Борис Велчев.

Протестите на работниците от „Шишеджам” срещу лошите условия на труд и ниското заплащане продължават вече от дни, но нито един народен представител от ДПС, включително и избраните от Търговище, не е взел отношение по възникналия конфликт между работниците и турските собственици. Стъкларският завод в Търговище на турската фирма „Шишеджам” преди 2 години беше пуснат тържествено в производство. Тогава депутати на Доган се похвалиха, че са докарали крупен чужд инвеститор в района. „ФН”

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4993 |05.07.2007 Страх тресе съдиите за Странджа . 5| 5654 |05.07.2007 Няма сензация ...16 висши съдии са работили за Държавна сигурност . 0| 5127 |05.07.2007 Варненци протестират срещу сектантска църква . 0| 4582 |05.07.2007 Миньорската стачка = режим на тока?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads