Реклама / Ads
0| 4245 |23.01.2024 НОВИНИ

Турският парламент се събира. Ще падне ли пречката пред членството на Швеция в НАТО

.
Турският парламент обсъжда въпроса с кандидатурата на Швеция за НАТО. Подкрепата на Анкара е ключова, защото е една от последните пречки пред присъединяването на Стокхолм към Алианса. Очаква се заседанието да започне в 12 ч. местно време, а въпросът да е първият от десетките, които ще бъдат обсъдени.
 

Общото събрание на Турция, където управляващият алианс на президента Тайип Ердоган има мнозинство, трябва да гласува молбата на Швеция около 20 месеца след като Стокхолм, заедно с Финландия, изобщо поиска да се присъедини към НАТО. Дълго време Турция бе против включването на Швеция във военния пакт заради липсата на мерки срещу ПКК (Кюрдска работническа партия), обявена за терористична организация от Анкара, САЩ и ЕС. Турция призова Стокхолм да втвърди позицията си спрямо местните членове на ПКК. В отговор Стокхолм представи нов законопроект за борба с тероризма, който направи членството в терористична организация незаконно. 





Освен това обаче Турция направи опит да извие ръцете на САЩ за придобиването на F-16. Белият дом подкрепя продажбата, въпреки че няма ясна времева рамка, в която Конгресът на САЩ да я одобри. Турция обаче среща известна опозиция в Конгреса заради забавянето на разширяването на НАТО и проблемите с човешките права.


Парламентарната комисия по външните работи одобри кандидатурата миналия месец, като управляващата партия на Ердоган, националистическите съюзници MHP и основната опозиционна CHP я подкрепиха. Опозиционните националистически и ислямистки партии го отхвърлиха.


След като парламентът одобри присъединяването на Швеция към НАТО, се очаква президентът Реджеп Ердоган да го ратифицира до дни. Така Унгария ще остане единствената страна-членка, която не е одобрила присъединяването на Швеция. Унгария заяви, че вярва, че членството в НАТО "не е приоритет" за Швеция въз основа на нейните действия.


Турция и Унгария поддържат по-добри отношения с Русия, отколкото други членове на ръководената от САЩ Организация на Северноатлантическия договор.


Въпреки че се противопоставя на нахлуването на Русия в Украйна, Турция критикува западните санкции срещу Москва, която предупреди, че ще отговори, ако НАТО подсили военната инфраструктура в двете скандинавски държави.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4238 |23.01.2024 От утре: Грипна епидемия обявиха за Плевен . 9| 6101 |23.01.2024 България - втора в ЕС по най-нисък външен дълг . 1| 4122 |23.01.2024 Ниските температури водят до повишаване на потреблението на електроенергия . 2| 5433 |23.01.2024 БНБ затяга сериозно кредитирането. Ще скочат ли лихвите по ипотеки?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads