Реклама / Ads
7| 4167 |09.10.2019 НОВИНИ

ЕС: Турция да прекрати едностранните си военни действия /обобщение/

.
ЕС призовава Турция да прекрати едностранните си военни действия. Възобновяването на военните действия в Североизточна Сирия допълнително ще подкопае стабилността на целия регион, ще засили страданието на цивилното население и ще има за резултат ново принудително разселение. Това ще затрудни още повече усилията за постигане на мир в Сирия под егидата на ООН.
 

това се казва в декларация на Върховния представител от името на ЕС във връзка с операцията на Турция в Североизточна Сирия. Във връзка с операцията на турските въоръжени сили в Североизточна Сирия, Европейският съюз (ЕС) потвърждава своята позиция, че устойчиво решение на конфликта в страната не може да бъде постигнато с военни средства.

 

Ето позицията:

 

Едностранните действия на Турция заплашват постигнатото до момента от Глобалната коалиция за борба с ДАЕШ, част от която е и Турция. Военните действия наистина ще подкопаят сигурността на местните партньори на Коалицията и рискуват продължителна нестабилност в Североизточна Сирия, осигурявайки предпоставки за възраждането на ДАЕШ, която остава значителна заплаха за регионалната, международната и европейската сигурност. От особена важност е също така надеждното задържане на терористичните бойци, което да предотврати тяхното завръщане в терористичните групировки. Малко вероятно е така наречената „безопасна зона“ в Североизточна Сирия, както си я представя Турция, да отговори на стандартите на Върховния комисариат на ООН за завръщане на бежанците.

 

ЕС потвърждава своята позиция, че завръщането на бежанците и вътрешно-разселените лица по техните родни места трябва да бъде безопасно, доброволно и достойно, когато условията позволяват. Всеки опит за демографска промяна би бил неприемлив.

ЕС също така няма да предоставя помощ за стабилизиране и развитие за региони, където правата на местното население не се спазват. Ние споделяме общата цел за прекратяване на насилието, победа над тероризма и осигуряване на стабилност за Сирия и региона.

 

Турция е както ключов партньор на ЕС, така и важен фактор в сирийската криза и региона. ЕС високо оценява ролята на Турция като страна приела на своя територия сирийски бежанци. Опасенията на Турция за нейната сигурност трябва да бъдат решени чрез политически и дипломатически средства, а не с военни действия и в съответствие с международното хуманитарно право. ЕС продължава да призовава всички страни да гарантират защитата на цивилните, както и безпрепятствен, безопасен и устойчив достъп до хуманитарна помощ в цяла Сирия.

 

Европейският съюз поддържа единството, суверенитета и териториалната цялост на сирийската държава. Те могат да бъдат гарантирани само чрез истински политически преход в съответствие с Резолюция 2254 на ООН и Женевското комюнике от 2012 г., договорени от всички страни в конфликта в Сирия в рамките на Женевския процес под егидата на ООН.

 

Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации ще заседава за Сирия при закрити врата утре, казаха дипломати, цитирани от Ройтерс, след като Турция предприе днес военна операция срещу кюрдските бойци в североизточната част на съседната страна.

Обсъждането на обстановката в Сирия от 15-членния Съвет за сигурност е поискано от 5 европейски страни членки - Великобритания, Франция, Германия, Белгия и Полша, казаха дипломатите.

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече операцията, която Анкара започна в Северна Сирия „лоша идея“, предава Франс прес.

Тръмп, който нареди изтеглянето на американските войски от региона, което беше разчетено от страна на Турция като зелена светлина за атака над кюрдските формирования в северната част на Сирия, съюзници на САЩ, настоя, че Вашингтон „не одобрява тази атака“.

Президентът добави, че Турция е обещала, че военната интервенция няма да предизвика хуманитарна криза, като САЩ „ще държат“ Анкара да спази обещанието си.

 

Египет призова за спешна среща на Лигата на арабските държави по повод на турската офанзива в Сирия, съобщи външното министерство в Кайро, цитирано от Ройтерс.

"Египет по възможно най-категоричен начин заклеймява турската агресия на сирийска територия", се казва в декларацията на министерството.

Посочва се, че тази офанзива "представлява фрапантна и неприемлива атака срещу суверенитета на една братска арабска страна".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4554 |09.10.2019 Турция започна атаката в Сирия с поредица въздушни удари . 0| 4571 |09.10.2019 Димитър Гърдев: Има опасност за България от конфликта между Турция и Сирия . 4| 3974 |08.10.2019 Тръмп заплаши да разруши икономиката на Турция, ако сбърка в Сирия . 2| 4388 |06.10.2019 Дипломатически искри между САЩ и Турция заради харесан туит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads