Реклама / Ads
1| 2967 |07.04.2023 НОВИНИ

Турция и САЩ обсъждат разширяването на НАТО

.
Турция и САЩ обсъждат разширяването на НАТО Източник: БГНЕС
Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар е провел телефонен разговор с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, се съобщава в официално изявление, цитирано от „Хюриет“.
 

Двамата са обсъдили разширяването на НАТО с присъединяването на Финландия и искането на Турция за доставка на 40 нови F-16 от САЩ.

 

Министрите са обменили становища по двустранни и регионални въпроси, свързани с отбраната и сигурността, включително продължаването на зърнената инициатива за износ на украинско зърно и други хранителни продукти. Те са коментирали и необходимостта от бързото осъществяване на продажбата на 40 нови бойни самолета F-16 и 79 комплекта за модернизация на турските въоръжени сили.

 

Администрацията на Байдън подкрепя продажбата, но в Конгреса на САЩ има двупартийно мнозинство, което е против сделката.

 

Акар е благодарил на Вашингтон за подкрепата и солидарността след опустошителните земетресения, при които загинаха над 50 000 души в 11 провинции в южна Турция, се допълва в изявлението.


"Той също така изрази мнение, че винаги сме подкрепяли политиката на отворени врати на НАТО и присъединяването на Финландия го доказа за пореден път, като се надяваме, че Швеция също ще изпълни необходимите критерии възможно най-скоро", съобщи министерството.

 

Турският парламент ратифицира членството на Финландия в НАТО преди дни, с което скандинавската държава стана 31-ви съюзник във военния блок. Стремящата се към членство в НАТО Швеция се надява да се присъедини към алианса преди срещата на върха на алианса във Вилнюс в средата на юли.

 

От своя страна министърът на отбраната Остин е заявил пред Акар, че САЩ са готови да окажат допълнителна подкрепа на Турция при възстановяването и оказването на помощ след земетресенията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2906 |07.04.2023 Лавров се среща с Чавушоглу в Турция. Обсъждат енергетиката и зърнената сделка . 1| 3000 |06.04.2023 Ще донесат ли още един мандат на ДПС непреброените гласове в Турция? . 0| 3000 |05.04.2023 Катастрофа с ТИР с българска регистрация на магистрала в Турция, двама загинаха . 0| 2734 |02.04.2023 Хартиената бюлетина - по-предпочитана в Турция. Опашки от чакащи пред секциите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads