Реклама / Ads
0| 3906 |31.03.2019 НОВИНИ

Турците гласуват за местни избори

.
Реджеп Ердоган
Турците ще гласуват днес на избори, които следва да определят ръководствата на местната власт в страната през следващите пет години.
 

Вотът е разглеждан като тест за популярността на президента Реджеп Тайип Ердоган, който не е губил избори от изкачването си на власт през 2002 г., посочва Асошиейтед прес. Силно представяне на местните избори на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) ще укрепи допълнително доминацията на Ердоган и контрола му над президентството, парламента и местната власт. Евентуална загуба на главни градове обаче може да е сигнал за отслабване на хватката на партията му над властта.

 

Гласуването ще се състои в трудна за ПСР ситуация със свиваща се икономика, а икономическите успехи винаги са били един от стълбовете на изборните й победи.

Около 57 милиона избиратели ще се явят пред урните, за да изберат свои представители на местно ниво. За участие са регистрирани 12 политически партии с общо 6588 кандидати.

 

Гласуването ще протече между 8 и 17 ч. с изключение на окръзите от вътрешната, източната и югоизточната част на страната, където изборният ден ще бъде от 7 до 16 ч.

По силата на конституционна поправка, приета на референдум през 2017 г., създаването на изборни коалиции беше позволено на парламентарни избори, но при местни избори няма такава възможност, отбелязва турската секция на Би Би Си. По тази причина съюзяването между политическите сили за местния вот е на базата на издигане на общи кандидати за определени градове.

 

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган издигна общи кандидати с Партията на националистическото действие (ПНД) в 51 окръга, като от 30 големи общини кандидат-кметовете на 27 са от ПСР, а на три от ПНД. Опозиционните Народнорепубликанска партия (НРП) и "Добра партия" същевременно ще си сътрудничат за изборите в 50 окръга.

 

Изборната битка ще бъде съсредоточена преди всичко върху главните метрополии, най-вече Истанбул, Анкара и Измир. Като потвърждение за високия залог там партиите извадиха най-добрите си кандидати за тези градове. Сред тях е и бившият министър-председател на Турция Бинали Йълдъръм, издигнат от управляващата ПСР за кандидат-кмет на Истанбул. Неговата кандидатура оставя слаби шансове на опозицията за успех в мегаполиса, но не е изключен обрат в столицата Анкара, която според проучванията може да бъде спечелена от опозиционния кандидат Мансур Яваш, след като в продължение на четвърт век бе управлявана от ПСР и нейния проислямски предшественик.

С цел да даде на опозицията всички възможности да победи управляващата партия, прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) реши да не участва с кандидати в западните окръзи на страната, за да избегне разпиляването на гласове.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4070 |29.03.2019 Гласуват оставката на Цветанов . 2| 3737 |27.03.2019 Гласуват на второ четене промените в Изборния кодекс . 9| 3914 |25.03.2019 Заместничката на Цачева временно сяда в министерското кресло . 4| 4169 |25.03.2019 Обявяват името на заместника на Цачева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads