Реклама / Ads
26| 6238 |30.08.2020 НОВИНИ

Турция плаши да завземе с война острови и Западна Тракия от Гърция

.
Ако Атина продължава да води агресивна политика спрямо Турция, ще плати прескъпо с голяма част от територията си. Ще защитаваме интересите си в Източното Средиземноморие с всички средства и докрай. Това е мнението на турския експерт, бивш полковник от армията Унал Атабай.
 

Според известния в Турция експерт никой не може да има претенции към континенталния шелф на острови. Следователно, няма как някой да има претенции към Източното Средиземноморие. Ако бъдат засегнати дори по най-бегъл начин интересите на Турция, Гърция рискува да претърпи пълно поражение. Тя ще загуби по-голямата част от островите си и Западна Тракия, категоричен е Атабай.  

Докъде може да ескалира напрежението между Анкара и Атина в момента никой не може да предвиди. В момента Европейският съюз и САЩ се опитват да смеkчат тона между двете натовски държави.

 

В същото време започна военно учение, в което участват кораби и техника от Франция, Италия, Кипър и Гърция. Коментирайки тези маневри пред Yeni Şafak Унал Атабай за пореден път заявява, че Атина няма право на каквито й да било претенции. Гърците нямат никаква права върху островния шелф. Опитите им да претендират за районите край Крит, Карпатос и Родос са смешни. Не може да има никакви преговори.

Вече втора година продължават споровете между Турция и Гърция относно проучвания за залежи на петрол в Източното Средиземноморие. Турски кораби извършва сондажи там, а Гърция е категорична, че това е незаконно.

 

Международната общност в лицето на ЕС и САЩ няколкократно предупреди Анкара да преустанови сондажите, но президента Ердоган категорично отхвърли подобни възможности.

 

Турция предложи преди време преговори, на Гърция се държи агресивно. Създава напрежение и се опитва да спечели подкрепата на Запада на своя страна. Ако Атина продължава така, ще бъде жестоко наказана. Откакто е получила независимост през 1830 година Атина не е извоювала нито едно парче територия чрез война. Всичко е получила чрез договорки. Сега се опитва да засегне правата на Турция и ще получи война, категоричен е Атабай.

 

Тази сутрин гръцкото външно министерство реагира остро на заплахите от страна на Анкара. Придържаме се към международните закони и конвенции, това трябва да направи и Анкара.

 

Реакцията бе по повод снощното изявление на турския вице-президент Фуат Октай, че позицията и претенциите на Гърция могат да доведат до война. Анкара дори заплаши да свали всеки самолет на ОАЕ, които били готови да се присъединят към ученията в района на Родос, Крит и Кастелоризо.

 

Гърция предупреди ООН, че Турция заплашва мира в целия регион.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5371 |27.08.2020 Супер модерен паркинг реши кардинално проблемите на превозвачите на границата с Турция . 62| 7994 |21.08.2020 Стъки нарече протестиращите ”диваци”. Заплаши, че ще се саморазправя с тях . 13| 8164 |14.08.2020 Николай Милчев: Заплашителен, премиерът слънце обвини юмрука на президента, протестиращите, Меркуриий, но не и себе си . 32| 8369 |14.08.2020 Коментари завряха в нета след изказването на Борисов: Злобно като тон и заплашително като съдържание

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads