Реклама / Ads
6| 3609 |20.02.2023 НОВИНИ

Твърде леки присъди за каналджиите: Камионът-ковчег в Локорско във фокуса на германските медии

.
Безпрецедентен по мащаб случай. Така германски медии съобщиха за трагедията край софийското село Локорско, при която десетки мигранти бяха намерени в тайник на камион, а 18 души загинаха заради задушаване. Случилото се се превърна в международна новина, а освен това постави за пореден път въпроса с борбата с миграцията.
 

Досега трафикантите на хора в България се отърваваха с парични глоби или твърде леки присъди, отбелязва "Ди Велт" по повод трагедията.

 

“Дойче веле” събра статии по темата в авторитетни германски издания. 

 

Случай с подобен мащаб досега не е имало в България, коментира обществено-правната медийна мрежа АРД и припомня, че България защитава границата си към Турция с ограда, където наскоро е имало инцидент с ранен млад бежанец. Изданието пояснява и това, че България иска да стане част от Шенгенското пространство, но е била спряна от ветото на Австрия, която счита, че България не подсигурява достатъчно добре своите граници.

Списание “Шпигел” изтъква, че трафикът на нелегални мигранти е печеливш, но смъртоносен бизнес. Изданието отбелязва, че крайните цели на мигрантите са най-вече Великобритания, Германия и Франция, за което  загиналите в България са платили по 6000 до 7000 евро на човек. Българските каналджии са получили една част от тези пари: Шофьорите - по 100 евро за всеки превозен мигрант, а ръководителят на трафикантите - до 1000 евро за всеки човек.

 

Телевизия  NTV на сайта си информира за задържането на предполагаемия шеф на трафикантите на хора в България и коментира в тази връзка, че досега страната е била известна с твърде либералното си отношение спрямо криминалните банди на трафиканти.

 

"Ди Велт" цитира данни на българското Министерство на вътрешните работи за осуетени 164 000 опита за нелегално преминаване на границите през миналата година. Вестникът отбелязва, че София има намерение да затегне законодателството срещу трафика на хора. „Досега каналджиите обикновено се отърваваха с парична глоба или условна присъда“, коментира изданието.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3326 |19.02.2023 Меглена Плугчиева: Още преди 2012г. България получи потвърждение от ЕК за присъдиняване към Шенген . 1| 3727 |17.02.2023 Твърдения за вулканична активност след земетресенията стресна цяла Турция . 5| 3260 |15.02.2023 Ал. Николов: Текущия министър твърдеше, че без ”Газпром” няма да изгрее слънце, но.... . 2| 3484 |26.01.2023 Посланикът ни в РСМ: Християн Пендиков е нападнат от омраза, очакваме присъди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads