Реклама / Ads
11| 3049 |30.09.2024 НОВИНИ

Убиха лидера на "Хамас" и семейството му при въздушен удар в Ливан

.
Фатах Шариф Абу ал-Амине
Палестинската въоръжена групировка Хамас обяви, че лидерът ѝ в Ливан е бил убит при въздушен удар в южната част на страната. Според официални медийни източници, ударът е засегнал палестински бежански лагер, предаде АФП.
 

"Фатах Шариф Абу ал-Амине, лидерът на Хамас в Ливан и член на ръководството на движението в чужбина, беше убит при удар по дома му в лагера Ал-Бас, в Южен Ливан," се казва в изявление на Хамас.

 

В изявлението се уточнява, че Абу ал-Амине е загинал заедно със съпругата си, сина си и дъщеря си, като убийството е наречено "терористично и престъпно". Официалната национална новинарска агенция съобщи за въздушен удар по лагер в близост до южния град Тир, подчертавайки, че това е "първият случай", в който лагерът е бил обект на подобно нападение.

 

Новината дойде часове след като Народният фронт за освобождение на Палестина (НФОП), светска лява групировка, обяви, че трима от нейните членове са били убити при удар в квартала Кола в Бейрут по-рано на 30 септември. Израел многократно е атакувал членове на Хамас от началото на войната в Газа, която продължава вече близо година. През януари, въздушен удар, за който американски представители на отбраната твърдят, че е извършен от Израел, уби заместник-лидера на Хамас, Салех ал-Арури, и шестима други бойци в крепостта на Хизбула в южната част на Бейрут.

 

През август, при израелски удар по автомобил в южния ливански град Сидон, загина командирът на Хамас Самер ал-Хадж. Официалните палестински бежански лагери в Ливан бяха създадени за палестинци, които са били прогонени или са избягали по време на войната от 1948 г., когато е създадена държавата Израел. По традиция, ливанската армия не влиза в лагерите, като сигурността се осигурява от палестинските фракции. 

 

 

Превод и редакция: Frognews

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2153 |30.09.2024 Смъртта на Насрала: Обезглавяването на „Хизбула“ и бъдещето на ливанската съпротива . 1| 2146 |30.09.2024 Спецакция срещу купуването на гласове в Бургас . 3| 2163 |30.09.2024 Зеленски: Трябва да предприемем съвместни стъпки за увеличаване на натиска върху Русия . 0| 2817 |30.09.2024 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads