Реклама / Ads
0| 2144 |17.07.2024 НОВИНИ

"Убий, излъжи и отречи". 10 г. откакто Русия свали полет MH17 над Украйна и погуби 298 души

.
На този ден преди 10 години светът беше изумен от свалянето на полет MH17 на Malaysia Airlines от руски военнослужещи и лица под техен пряк контрол.
 

"Свалянето на полет MH17 е ужасяващ акт на руски терор сред многото, извършено по време на десетилетие на руска агресия срещу Украйна. На този ден 298 души, граждани на дузина държави, станаха жертви на безпочвена руска агресия и нарушаване от страна на Русия на суверенитета и териториалната цялост на съседна държава", посочват от посолството на Украйна в България.






"Изказваме нашите най-дълбоки съболезнования на семействата и близките на всички пътници и членове на екипажа. Ние сме солидарни с онези, които са посветили живота си в търсене на истината и справедливостта за това отвратително престъпление", се казва още в изявлението.

 

"През десетте години от този трагичен ден Руската федерация не намери смелост да признае вината си, да се извини на роднините на жертвите и на засегнатите държави, нито да изплати компенсации. Вместо това още от първия ден след извършването на престъплението руската пропагандна машина започна систематична кампания за дезинформация, за да избегне отговорността", посочват от Министерството на въшните работи на Украйна.

 

"Русия и нейните пропагандисти продължиха да лъжат за MH17 дори след като Окръжният съд в Хага установи всички истински факти и произнесе присъда през 2022 г. Русия атакува жертвите на MH17 два пъти. Първият път беше с ракета по граждански самолет. Вторият път - с лъжи за паметта им и за скръбта на техните близки. Това е част от стратегията на Русия "убий, излъжи и отречи“, която тя прилага за хиляди други зверства, извършени по време на агресията ѝ срещу Украйна.

 

Ето защо е толкова важно Русия и руските престъпници да бъдат изправени пред съда. Трябва да лишим Москва от чувството ѝ за безнаказаност, да сложим край на нейния терор и агресия и да възстановим справедливия мир и сигурност за Украйна и за всички страни и хора, срещу които Кремъл е насочил атаките си.





Убедени сме, че справедливост за жертвите на тази катастрофа трябва да има. Това винаги е било в центъра на усилията на Украйна и нейните международни партньори. Тези усилия, включително в рамките на Съвместния екип за разследване, международните организации и международните съдебни институции, бяха и остават изключително важни за възстановяването на справедливостта и безопасността на международното гражданско въздухоплаване".




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2269 |17.07.2024 Евростат: Годишната инфлация в България се повиши през юни до 2,8% . 0| 2153 |17.07.2024 Политологът Любомир Стефанов: Трябва ни коалиционно правителство с ясна програма . 2| 2157 |17.07.2024 Колко лева ни трябват на месец, за да издържаме семейство? . 4| 2160 |17.07.2024 Главчев: Земевладелците искат помощ от държавата, но е хубаво и те да помагат - да се включат в гасенето на пожарите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads