Реклама / Ads
2| 2796 |21.03.2024 НОВИНИ

Убийства, изтезания, изнасилвания. Доклад на ООН показва как се живее в окупираните от Русия украински територии

.
КАдът от Буча, който Украйна успя да си върне след руския погром там
Мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна (HRMMU) публикува първия си изчерпателен доклад за положението в териториите на Украйна, окупирани след пълномащабната инвазия на Русия през 2022 г.
 

Мисията е част от Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека.







Въпреки че ООН не е имала достъп до окупираните от Русия райони, докладът се основава на 2319 дистанционни и лични интервюта със свидетели и жертви.

"Много хора, живеещи в условията на окупация, са подложени на репресии, изправени пред постоянна заплаха от насилие, задържане и наказание", заключава докладът, предаде "Ройтерс".


Ето някои от констатациите в доклада:


УБИЙСТВА

 

В доклада се казва, че неговите следователи са потвърдили екзекуциите на 26 цивилни, включително две деца, на място, например по време на претърсване на къщи, както и убийството на още 30 цивилни по време на задържане. Повечето екзекуции са извършени между март и май 2022 г., се казва в доклада.


ИЗТЕЗАНИЯ И СЕКСУАЛНО НАСИЛИЕ


В доклада се посочва, че изтезанията в местата за задържане са широко разпространени.


"Службата на Върховния комисар за правата на човека получи достоверни и надеждни свидетелства за отношението към 171 цивилни задържани лица и установи, че 90% от тях са били подложени на изтезания или малтретиране", се казва в доклада.







"Руските въоръжени сили, правоприлагащите органи и пенитенциарните власти са използвали няколко вида насилие: жесток побой, ритане, рязане, поставяне на остри предмети под ноктите, уотърбординг (изтезание с усещане за давене), инсцениране на екзекуции и прилагане на електрически шокове".


Четиридесет и осем цивилни задържани, включително едно дете, са били подложени на сексуално насилие, включително изнасилване и генитално осакатяване, се казва в доклада.

 

Документирани са случаи на сексуално насилие от страна на руските въоръжени сили върху 16 цивилни лица извън ареста - почти всички от тях са жени.


ПРОИЗВОЛНО ЗАДЪРЖАНЕ


Според доклада руските въоръжени сили са извършвали широко разпространени произволни задържания и принудителни изчезвания по време на окупацията си.

 

Първоначално те са били насочени към лица, за които се е смятало, че са свързани с украинската армия или службите за сигурност, но постепенно обхватът им се е разширил и е обхванал по-широки категории цивилни граждани, за които се е смятало, че се противопоставят на окупацията.


Общо до декември 2023 г. са документирани 687 случая на произволно задържане в окупираните райони: 587 мъже, 92 жени, седем момчета и едно момиче.

 

РУСКИ ПАСПОРТИ


В доклада се посочва, че Русия е оказвала натиск върху местните жители да вземат руски паспорти. Този натиск е бил упражняван на работното място и чрез икономически натиск.







В доклада се казва също, че достъпът на хората до социални помощи и здравеопазване е бил ограничен, ако не са взели руски паспорт.

 

СЪТРУДНИЧЕСТВО


В доклада се констатира, че Русия използва сплашване и насилие, за да оказва натиск върху държавни служители в области като правоприлагането и образованието да работят по руската система. В доклада се казва, че журналистите са били притискани да не пишат "проукраински" статии.


ПРАВОСЪДИЕ


В доклада се констатира, че приблизително 1600 цивилни затворници, излежаващи присъди в Херсонска област в Украйна преди февруари 2022 г., са били прехвърлени в руски затвори.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2612 |21.03.2024 Около 90% от проверените фирми за бързи кредити нарушават правилата . 3| 2518 |21.03.2024 Сарафов настоява за уволнението на шефа на Софийската военно-окръжна прокуратура . 8| 2749 |21.03.2024 Подоляк: Ще пише ли в историята как най-кръвожадната нация идва и убива, защото Западът не иска да даде снаряди? . 0| 2420 |21.03.2024 Чешкият парламент обяви Русия за най-голямата заплаха за националната си сигурност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads