Реклама / Ads
0| 2337 |06.07.2023 НОВИНИ

Участие на 'Софийска вода” в Международна научна конференция, организирана от СУ

.
На международна научна конференция в София беше представена съвместната работа на „Софийска вода“, част от Веолия, и на Центъра за компетентност към СУ “Clean&Circle”.

Ректорът на СУ „Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков отличи дружеството с грамота за подкрепа

 

В продължение на два дни Научната конференция на тема "Чисти технологии за устойчива околна среда и кръгова икономика" събра представители на научната общност и бизнеса в Аулата на Софийския университет. Събитието, организирано от учебното заведение, цели да популяризира дейността на Центъра за компетентност „Clean&Circle” и възможностите, които той създава за бизнеса.

 

Официален гост на откриването беше изпълнителният директор на „Софийска вода“ Васил Тренев, който поздрави и благодари на интердисциплинарния екип на Clean&Circle. Той открои изключителния принос на проф. Яна Топалова, координатор на проекта, в рамките на който се създава Центърът, за постигнатите успехи:

 

„Софийска вода“ е част от голямата международна група Веолия и заедно с всички останали компании на Веолия по света сме се посветили на голямата цел да бъдем еталон за екологична трансформация като търсим, стимулираме и разбира се внедряваме в нашата ежедневна дейност нови технологични решения.  Във Ваше лице виждаме партньори, съмишленици и посветени на каузата учени и практици.“

 

Проф. Топалова благодари на партньорите по проекта, че в процеса на работата досега са били отворени към всички идеи.

 

В рамките на двудневната програма бяха представени вече реализирани научни разработки. Сред тях  e съвместният проект на специалистите на „Софийска вода“ и учените на Центъра - „CoV-WATER - Изследване на SARS-CoV-2 в отпадъчните води на град София“. Повече за него разказа Сениха Велиша, отговорник „Биология“ в Лабораторен изпитвателен комплекс на „Софийска вода“, която също е възпитаник на Биологическия факултет на СУ.


.


„Ползите от такива проекти са за цялото общество. Освен това те са дългосрочни и дават възможност дори и след отминаване на кризата с Ковид 19, да бъдем по-подготвени за такива извънредни ситуации“, допълни Весела Стефанова, старши мениджър в Лабораторен изпитвателен комплекс на „Софийска вода“.

 

Конференцията е част от проект BG05M2OP001-1.002-0019-С07 "Чисти технологии за устойчива околна среда – води, отпадъци, енергия за кръгова икономика", финансиран от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014 – 2020 г.

 

Изпълнението му стартира през март 2018 та година. Общата стойност на проекта е 23 667 925,86 лева, от които 20 117 736,97 лева европейско и 3 550 188, 89 лева национално съфинансиране.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3268 |06.07.2023 Страсти до червено в парламента с участието на ”Възраждане”, Свиленски, Дренчев и Манол Пейков . 0| 2328 |05.07.2023 ”Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в част от с. Лозен . 10| 2633 |29.06.2023 Кремъл спира участието на “Вагнер” във войната в Украйна . 0| 4195 |26.06.2023 ”Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads