Реклама / Ads
1| 3546 |04.10.2023 НОВИНИ

Учебниците за учениците от 8 до 12 клас ще бъдат достъпни безплатно онлайн от следващата учебна година

.
Източник: БГНЕС
Всички учебници за учениците от 8 до 12 клас ще бъдат достъпни за безплатно ползване в ”Дигиталната раница” от следващата учебна година, съобщиха от пресцентъра на МОН.
 

В момента в платформата са налични учебниците от 1 до 7 клас, които са безплатни. Това стана ясно по време на работна среща между експерти от Министерството и образованието и науката и регионалните управления по образованието, посветена на "Дигиталната раница".

 

Достъп до електронните учебници в платформата имат учениците, учителите и родителите чрез акаунтите си в edu.mon.bg. Те могат да ползват учебниците за съответния клас, в който учи ученикът.

 

"Дигиталната раница" е ключов инструмент, с който даваме на всеки потребител в системата - учители, ученици и други ползватели, достъп до дигитални ресурси, а с течение на времето и до все повече дигитално съдържание", каза заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева.

 

По думите ѝ политиката на МОН е от една страна цялата система да бъде обезпечена с дигитални ресурси, а от друга да се даде възможност на учителя да бъде творец. Предвижда се хиляди учители да бъдат обучени да си служат с платформата в следващите месеци.

 

Една от дългосрочните цели е обучението на учениците да стане персонализирано. "Дигиталната раница" дава възможност за това чрез създаване на интерактивни уроци. Те съдържат упражнения, задачи, игри, които дават информация как всеки ученик възприема урока, с какво се справя добре и къде има пропуски. Платформата дава възможност за разработване и на интегрирани уроци между няколко предмета.

 

Предвижда се "Дигиталната раница" да бъде адаптирана и за ученици със специални образователни потребности. По проекта вече е осигурена техника за училища за деца със сензорни увреждания  като четящи устройства и устройства за възпроизвеждане на звук.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4160 |29.09.2023 Българската шахматистка Белослава Кръстева втора във временното класиране на световното по шах . 1| 4100 |21.09.2023 Министър Цоков: Използването на електронни бележки ще спести 24 часа труд на класните за година . 2| 3699 |19.09.2023 Показаха новите варианти на тестовете за НВО след 7. клас . 0| 4248 |15.09.2023 1173 русенчета постъпват в първи клас днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads