Реклама / Ads
7| 7997 |07.05.2020 НОВИНИ

Учен от БАН предупреждава: Внимание! Хлорохинът е опасен за живота

.
Лъчезар Аврамов
Учен от БАН предупреждава в писмо до Фрог нюз, че хролохинът, който се използва при лечение на коронавирус, е опасен за живота. След като тази сутрин разбрал, че лекарството ще се достави на болниците в цялата страна, проф. д. ф. н. Лъчезар Аврамов директно отбелязва: ВНИМАНИЕ! ОПАСНО ЗА ЖИВОТА! ХЛОРОХИН! Ето какво посочва още ученият:
 

На 07 май 2020 г. много медии съобщават: „ИМАМЕ ХЛОРОХИН ЗА 20 000 ПАЦИЕНТИ“.

Премиерът Бойко Борисов и шефът на Националния оперативен щаб, генерал Венцислав Мутафчийски са инспектирали запасите от хлорохин. Професор Тодор Кантарджиев е споделил задоволството си, че има осигурено лекарство за 20 000 пациенти и от днес ще бъде разнасяно из страната.

 

На 14 април 2020 г. Science alert съобщава: „Проучване на високодозов хлорохин за COVID-19, спряно преждевременно, поради смъртта на пациенти“ (Study of High-Dose Chloroquine For COVID-19 Stopped Early Due to Patient Deaths)

Сравнително изследване на терапевтичния ефект в групи с различни дози хлорохин показва, че групата с високи дози (еквевалентни на дозите, които се използват при лечение на малария) е била по-токсична, но групата с ниски дози също дава неоправдано висока смъртност.

 

Тези тревожни резултати идват, след като болница във Франция също спря изпитване на хидроксихлорохин поради странични ефекти и риск от увреждане на сърцето, а подобни малки проучвания са открили малки разлики при пациенти с COVID-19, лекувани с комбинация от антималарийното лекарство и антибиотик; последният носи риск от странични ефекти в сърдечния ритъм дори сам по себе си.

 

На 15 април 2020 г. CNN Health публикува: „използването на хлорохин и хидроксихлорохин за лечение на Covid-19 е свързано със Сърдечен риск“ (Heart risk concerns mount around use of chloroquine and hydroxychloroquine for Covid-19 treatment)
Предварително проучване в Бразилия на използването на хлорохин за лечение на пациенти със симптоми на Covid-19 приключи преждевременно, след като няколко пациенти починаха и изследователите откриха, че високите дози от лекарството са свързани с тежък тип аритмия.

 

Болниците в Швеция са получили инструкции, насочващи клиницистите да не използват хлорохин за лечение на пациенти с Covid-19 извън клинични изпитвания.
 

На 17 април 2020 г. REUTERS съобщава: „истинско твърдение: Бразилско изследване На хлорохин върху пациенти със COVID-19 е спряно след 11 смъртни случая“ (True claim: Brazilian chloroquine study on COVID-19 patients was halted after 11 deaths)

Статии, които се споделят в социалните медии и твърдят, че проучване на  ефективността на лекарствения хлорохин върху пациенти с коронавирус в Бразилия е спряно, след като участниците развиват нередовен сърдечен ритъм и 11 умират. Статиите са маркирани многократно като част от усилията на Facebook за ограничаване на дезинформация, свързана с новия коронавирус.

Централното твърдение на тези статии е вярно. Резултатите на бразилския екип са публикувани онлайн,

 

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.07.20056424v1.full.pdf а 11-те смъртни случая (от 81 участници) са показани в таблица 3 на страница 28. Изследването наистина беше спряно, след като смъртта беше регистрирана.

 

На 22 април 2020 г.  DW (Дойче веле) публикува: „Коронавирусни изследвания: Хлорохинът е неефективен и опасен“ (Coronavirus studies: Chloroquine is ineffective and dangerous)

В тестове, проведени в Китай и Франция, се посочва, че хлорохинът инхибира разпространението на новия коронавирус в клетъчни култури. Това беше взето предвид, за да покаже, че хлорохинът може да намали вирусното натоварване при пациенти с тежко прогресиране на заболяването. Смятало се е, че активната съставка може да се използва като антивирусно лекарство, съобщават изследователите.

 

Но според най-новите американски изследвания, лекарството срещу малария до голяма степен е неефективно в борбата с коронавируса. Не само това, но и в пряко сравнение, смъртността след лечение с хидроксихлорохин е значително по-висока - при 28 процента от болните. При пациенти със COVID-19, които са лекувани без лекарството срещу малария, смъртността е била единадесет процента. Резултатите са на базата на оценка на медицинските досиета на 368 пациенти в американските болници за военни ветерани.

 

На 24 април 2020 The Guardian съобщава: „Бразилското изследване за хлорохин спря, след като високата доза се оказа смъртоносна за някои пациенти“ (Brazilian chloroquine study halted after high dose proved lethal for some patients)

 

Притесненията нарастват, тъй като списанието „Nature“ повдига тревога за сериозни сърдечни рискове, свързани с пациенти на Covid-19, които приемат лекарството. Бразилското проучване, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация Network Open, е спряно от борда за наблюдение на безопасността, преди дори една четвърт от планираните 440 пациенти да бъдат записани. Осемдесет и един пациенти с доказан или подозрителен Covid-19 са получавали дневен режим на хлорохин. Рандомизираното клинично проучване разделя пациентите в група с висока доза и ниска доза. Изследователите са планирали да оценят резултатите си след 28 дни. Но след 13 дни шест от 40 пациенти от групата с ниски дози са починали, както и 16 от 41 пациенти от групата с високи дози. Изследването е преустановено.

 

На 24 април 2020 г. в оригиналната научна статия в списание „Инфекциозни болести“ (Infectious Diseases) „Ефект от високи срещу ниски дози хлорохин дифосфат като допълнителна терапия за пациенти, хоспитализирани с тежък остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2). Рандомизирано клинично изпитване“ (Effect of High vs Low Doses of Chloroquine Diphosphate as Adjunctive Therapy for Patients Hospitalized With Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 (SARS-CoV-2) Infection A Randomized Clinical Trial)

 

Смъртността във високодозовата група е 39,0% и 15,0% в групата с ниски дози. Анализът показва, че резултатите и в двете групи са сходни, въпреки че повече смъртни случаи в групата с висока доза. Заключение: В това проучване, висока доза хлорохин, давана в продължение на 10 дни, едновременно с азитромицин и озелтамивир, не е достатъчно безопасна, за да гарантира продължаване на тази проучвателна група. Препоръчваме да не се използват подобни дози за лечение на тежък COVID-19. Досега не се наблюдава видима полза от хлорохин по отношение на леталността на пациентите.

Това е много малка част от научните и клиничните публикации, които показват, че лечението на COVID-19 е недоказано и опасно!

 

От изложените съображения произлизат няколко важни въпроса:

КОЙ УПРАВЛЯВА ЛЕЧЕБНАТА ДЕЙНОСТ В БЪЛГАРИЯ?

КОЙ СЛЕДИ НАУЧНИТЕ РЕЗУЛТАТИ В ОБЛАСТТА НА МЕДИЦИНАТА В БЪЛГАРИЯ?

КОЙ ОПРЕДЕЛЯ ЛЕКАРСТВЕНАТА ПОЛИТИКА В БЪЛГАРИЯ?

КОЙ Е ВЗЕЛ РЕШЕНИЕ ЗА ИНВЕСТИРАНЕ В „ХЛОРОХИН“ ЗА ЛЕЧЕНИЕТО НА 20 000 БОЛНИ В БЪЛГАРИЯ?

ЗА КЪКЪВ СРОК СЕ ПРЕДВИЖДА ЛЕЧЕНИЕТО НА 20 000 ПАЦИЕНТИ, ПОКАЗАНИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ С „ХЛОРОХИН“ В БЪЛГАРИЯ?

КОЛКО СА ПОДГОТВЕНИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ ЗА ПРИЛОЖЕНИЕ НА НЕУПОТРЕБЯВАНИЯ ДОСЕГА МЕДИКАМЕНТ „ХЛОРОХИН“ В БЪЛГАРИЯ?

 

„Администрацията на САЩ по храните и лекарствата“ предупреждава да не се употребява хидроксихлорохин или хлорохин за COVID-19 извън болнични условия или клинично изпитване, поради риск от проблеми със сърдечния ритъм

 

U.S. Food and Drug Administration  cautions against use of hydroxychloroquine or chloroquine for COVID-19 outside of the hospital setting or a clinical trial due to risk of heart rhythm problems

https://www.fda.gov/drugs/drug-safety-and-availability/fda-cautions-against-use-hydroxychloroquine-or-chloroquine-covid-19-outside-hospital-setting-or
 

проф. Лъчезар Аврамов, д.ф.н.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5538 |05.05.2020 Учени предупреждават: Втора вълна от COVID-19 може да удари Италия . 2| 6861 |05.05.2020 Научен пробив: Откриха антитяло, което пази от заразяване с новия коронавирус . 5| 4873 |04.05.2020 Научен пробив: Откриха микроб, който спира маларията . 0| 5264 |30.04.2020 Красимир Вълчев: По-добре се справят учениците, чиито родители имат отговорно отношение към обрзованието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads