Реклама / Ads
10| 5139 |03.01.2011 НОВИНИ

Учениците избягаха от училище само виртуално

.
Очакваното мащабно бягство от училище в първия учебен ден на 2011 и дълго подгряваните ученически бунтове срещу кратката коледна ваканция останаха само във виртуалното пространство, където и се зароди тази проява.
 

От Министерството на образованието младежта и науката (МОМН) съобщиха, че по данни на регионалните инспекторати по образование не се наблюдава завишен брой отсъстващи спрямо други следваканционни дни. Обобщена справка все още няма, тъй като се изчаква и втората смяна.

Инспекторатите по места обаче представиха данни от сутрешните часове. Инспекторатът в София отчете, че едва около 10% от учениците не са влезли в първите два учебни часа, приблизително толкова са и отсъстващите в Пловдив. Според учители такъв процент липсващи ученици е нормален за зимния сезон, когато има грипни епидемии. Във Варна отсъстват 3 500 ученика при 23 000 ученика, които трябва да са първа смяна. В Благоевград едва между 3 и 5% от децата не са влезли в клас, съобщава "Mediapool".

По правилник учениците, които не отидат на училище и не представят извинителна бележка, ще получат неизвинени отсъствия, каквато е практиката при бягство през цялата учебна година. Извинителните бележки по медицински причини, издадени от лекар, и по семейни причини, издадени от родител, трябва да имат родителски подпис, за да бъдат приети.

По семейни причини може да се отсъства до три дни с молба до класния ръководител или до седем дни с молба до директора. При надвишаване на лимита от 15 неизвинени отсъствия може да бъде наложено наказание - преместване в друго училище.

В социалната мрежа Facebook ученическият протест събра мощна подкрепа, като в инициативата се включиха над 10 000 души. Призивът на организаторите гласеше: “Тази наша демонстрация е продиктувана от желанието на ученици и учители за промени образователната система на България, която очевидно не действа! Но за да има някакво наистина общонационално "бягство" от зациклилото ни образование, трябва всеки един ученик да се включи и да не отиде този ден на училище”.

В мрежата могат да се прочетат коментари като “Не е честно търтеите в парламента да са с по-дълга ваканция от учениците“. Инициативата среща подкрепата и на немалко възрастни, които съветват децата да не се поддават на натиск и да отстояват исканията си.

До момента като единствено искане е издигнато удължаването на ваканцията. Един от аргументите на критиците на “националното бягство“ е, че ако се съди по нивото на грамотност на учениците, те не са заслужили по-дълга почивка.

Министърът на образованието Сергей Игнатов беше непреклонен пред исканията на учениците, а развихрилите се дискусии за това колко трябва да са дълги ваканциите стана причина той да обяви, че ще се инициира дискусия за това кога да започва учебната година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5221 |27.11.2010 Киберът измести дрогата в училище . 0| 4932 |09.11.2010 Евакуираха училище заради изтичане на газ . 7| 7005 |30.09.2010 Ученици замяраха с яйца училището си в "Столипиново" . 2| 6408 |24.09.2010 Спират ромки от училище, крадяли ги за булки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads