Реклама / Ads
4| 7407 |28.12.2023 НОВИНИ

Учителските заплати с увеличение от 1 януари

.
Индивидуалните основни заплати на всички педагогически специалисти се увеличават с 8.4% от 1 януари 2024 г. Това става по силата на новия Колективен трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование, който подписаха днес министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и социалните партньори.
 

"Добрият и конструктивен диалог е решаващ в търсенето и приемането на най-добрите решения за системата. Дълбок поклон към работещите в нея, които дават своя професионализъм и лично благополучие в името на успеха на нашите деца", каза министър Цоков, цитиран от NOVA.

 

След увеличението стартовата минимална основна заплата на учителите става 1853 ева. Същият е размерът и за всички останали педагогически специалисти - ресурсни учители, възпитатели, ръководители на направление "Информационни и комуникационни технологии", логопеди, психолози, педагогически съветници, корепетитори, хореографи, рехабилитатори на слуха и говора и треньори по вид спорт в училищата и детските градини.

Минималната основна заплата за старши учителите и старши възпитателите става 1911 лева, а за главните учители и главните възпитатели - 1985 лева.

 

Директорите ще получават най-малко 2257 лева основно възнаграждение, а заместник-директорите - 2088 лв.

 

В новия Колективен трудов договор се повишават работните заплати и на работниците и служителите от непедагогическия персонал, като по-високо е нарастването при лицата, притежаващи съответната професионална квалификация, както е например при помощник-възпитателите в детските градини.

 

Заложено е и увеличение на допълнителните трудови възнаграждения на педагогическите специалисти: лекторските часове, за професионално-квалификационна научна степен, за водене на задължителна документация, за работа при специфични условия на труд, за провеждане на допълнителното обучение на деца и ученици, средствата за представително и работно облекло и други.

За увеличението на заплатите на педагозите са осигурени близо 290 млн. лева от държавния бюджет.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4427 |28.12.2023 София си има зам.-кмет по дигитализацията . 10| 6358 |28.12.2023 "Вучич открадна свободната воля на гражданите". Сърбия продължава да ври и кипи . 3| 4496 |28.12.2023 Товарен кораб удари мина в Черно море. Двама са ранени . 7| 4505 |28.12.2023 Успяха ли общинските съветници в СОС да намерят изход от задънената улица?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads