Реклама / Ads
10| 14893 |26.11.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Удар по джоба: Европейците да ни дишат прахта! Водим ги с две обиколки по цена на сиренето и кашкавала

.
„Европейци сме ний, ама все недотам...“, пише Алеко Константинов. Сигурно за далечната 1894 година това е важало с пълна сила, но за днес не сме съвсем съгласни. По едно нещо не само сме истински европейци, ами даже и ги минаваме. Иска ни се да са заплатите, ама уви… Цените ни по́ от европейските. Водим с цели две обиколки.
 

Ударът по джоба на българина се усеща за какво ли не – олиото поскъпна, хлябът и той, зеленчуците скочиха. Сега сиренето и кашкавалът да не останат по-назад. И ако доскоро със 100 лева почти пълнехме пазарската кошница, то днес тя е наполовина празна.

 

За октомври българските потребители плащат почти двойно повече за млечни продукти от средното на щандовете в големите европейски магазини, показва анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.

 

Скокът в цената на млечните продукти през последните седмици е отразен и от Комисията по стоковите борси и тържищата. Само за броени дни на едро цената на кг кашкавал се е увеличила с 20 ст., а цената на кг сирене – с 15. А от края на лятото досега скокът е още по-осезаем. Изчисленията сочат, че само за година най-търсените млечни продукти на едро са поскъпнали със средно 10-15%. И по борсите килограм кашкавал вече минава 12 лв., а сиренето – 7,70. Над 2 лв. вече плащаме и за пакетче от 125 грама масло на едро. Бабите ни и прабабите ни, които сами са си произвеждали сиренето и кашкавала, сигурно би ги блъснала главата от тези цени.

 

Още в края на миналия месец от Фрог отбелязахме, че цените на сиренето и кашкавала у нас са на път да достигнат до Космоса. Е, това не беше шега…  Само за няколко седмици още по-голямо поскъпване на щанда виждаме при сиренето, кашкавала и маслото.

 

Според експерти положението няма да става по-розово. Така сиренето и кашкавалът могат да изчезнат от трапезата на българина.

 

Веселка Иванова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4009 |18.11.2021 Цената на борсовия ток в България удари рекорд . 18| 4957 |22.04.2021 Парламентът удари ГЕРБ: Наложи мораториум върху сделките за концесии на правителството . 14| 8336 |08.12.2020 Банките продължават ударно да вдигат таксите . 17| 14723 |03.09.2020 Хората на Каракачанов го удариха на продажби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads