Реклама / Ads
3| 2401 |11.06.2024 НОВИНИ

Ударът по Русия е помогнал за успокояването на Харков, казва неговият кмет

.
Украинската армия е нанесла удари по ракетни позиции в Русия, което е помогнало да се намали броят на атаките срещу размирния град Харков, съобщи кметът му пред Ройтерс във вторник.
 

Коментарите му дойдоха, след като в края на миналия месец президентът на САЩ Джо Байдън одобри използването на американски оръжия за нанасяне на удари по цели на територията на Русия, които са били използвани за нападение срещу Харков - втория град в Украйна, разположен близо до руската граница.






Въпреки че ракетните удари и ударите с дронове продължават, Игор Терехов заяви, че промяната е помогнала за относителното „спокойствие“.


„Това помогна“, каза Терехов в интервю в Берлин, когато беше попитан дали възможността за нанасяне на удари на територията на Русия е облекчила ситуацията след седмици на тежки бомбардировки.


„Ето защо може би в Харков има период на спокойствие през последните няколко седмици. Ннямаше големи удари, както беше например през май", казва той.


Терехов е на посещение на конференция в Германия, която има за цел да насърчи европейската подкрепа и инвестиции в Украйна.


Кметът заяви, че около 11 500 души са пристигнали в град Харков от регионите, които са били активно бомбардирани.


Терехов също така подчерта необходимостта от западни средства за противовъздушна отбрана, които да помогнат за защитата на неговия град.


Украйна изпитва затруднения да прехваща пристигащите руски безпилотни самолети и ракети поради липсата на системи за свалянето им. Съюзниците на Киев се опитват да намерят такива, но доставките се забавят заради политическите спорове във Вашингтон.







"Много е важно оръжията да бъдат доставени навреме. Много е важно да имаме тези оръжия, особено многофункционалната система за въздушна отбрана".


В понеделник Русия изстреля три управляеми бомби в Харков, които според местни служители са повредили най-малко две къщи, което подчертава продължаващата заплаха.

 

Градът и околният регион отдавна са обект на руски атаки, но през последните месеци ударите станаха по-интензивни, като засегнаха гражданска и енергийна инфраструктура.


През последните месеци силите на Москва постигнаха бавни, но стабилни успехи по няколко части на обширния източен фронт и се опитват да навлязат по-дълбоко в североизточната част на Харковска област.


Областната столица неведнъж е била поразявана от руски бомби и ракети, включително при нападение срещу печатница, при което загинаха седем души, и при нападение срещу магазин за строителна техника в края на май, при което загинаха най-малко 14 души.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 2742 |11.06.2024 "Борис да учи, Деница да работи в София". Радан Кънев ще пътува всяка седмица до Брюксел . 0| 3790 |11.06.2024 Ето какво се случва със зеленчуците, които не се продадат в рамките на деня . 15| 2511 |11.06.2024 Ген. Атанасов: Живеейки в силно конфронтационен момент, на тежко разделение в българското общество, ние се провалихме . 23| 5746 |11.06.2024 Радослав Бимбалов: Избраниците ми да се лишат от арогантност, самонадеяност, чувство за самодостатъчност и самочувствие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads