Реклама / Ads
1| 3171 |26.01.2023 НОВИНИ

УЕФА отне от Русия втори финал за европейска купа

.
Казан
Руски войници охраняват футболния стадион в Казан по време на световното първенство в Русия през 2018 г. Пет години по-късно ”Ак Барс Арена” трябваше да домакинства мача за Суперкупата на Европа, но заради военната инвазия на Москва в Украйна двубоят беше преместен в Гърция.
 

Европейската футболна асоциация УЕФА отне домакинството на Русия на мача за Суперкупата на Европа през 2023 г. Двубоят между победителите в Шампионската лига и Лига Европа през настоящия сезон трябваше да се проведе на ст. "Ак Барс Арена" в Казан на 16 август. Вместо това носителят на трофея ще бъде излъчен в Гърция - на ст. "Георгиос Караискакис" в атинското предградие Пирея.


Решението беше взето на вчерашното заседание на изпълнителния комитет на континенталната федерация в Нион (Швейцария). То идва като допълнение на санкциите срещу Москва заради продължаващата вече почти една година война в Украйна.


Това е второ лишаване от домакинство на руската страна за голям европейски футболен мач. През май 2022 г. финалът в Шампионската лига трябваше да се играе на ст. "Газпром Арена" в Санкт Петербург, но ден след нахлуването на руската армия на украинска територия на 24 февруари беше преместен на "Стад дьо Франс" в Париж.


Също така по препоръка на МОК, тогава УЕФА извади всички клубни и национални отбори на Русия от своите турнири. Наказанието беше потвърдено от Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана, в резултат на което "сборная" бе лишена от правото да участва в плейофите за Мондиал `22 в Катар и ще пропусне квалификациите за Евро `24 в Германия.


През тази седмица бяха проведени разговори между представители на руския футболен съюз (РФС) и континенталната федерация за евентуално и постепенно връщане на страната поне в клубните турнири, но УЕФА отхвърли такава възможност на този етап. Очаква се през февруари да има нова среща между работните групи. Същевременно РФС започна да обмисля отказване от членството си в европейската централа и преместване в азиатската федерация (AFC), но засега процесът е замразен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3211 |26.01.2023 Норвегия пусна на свобода избягалия от Русия командир на ”Вагнер” . 14| 7075 |26.01.2023 Русия заплашва Молдова с „украински сценарий“ . 15| 4509 |25.01.2023 Кисинджър: След войната Русия трябва да бъде включена в европейското поле . 18| 3593 |24.01.2023 Анализатор: Дори Русия да победи във войната, няма риск в България да надделеят проруските сили

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads