Реклама / Ads
29| 3270 |05.04.2024 НОВИНИ

Украйна настоя: Републиканците да си спомнят за Рейгън - той разбираше Русия. Пакетът с помощ ни е нужен сега!

.
Андрий Ермак
Влиятелният началник на щаба на Зеленски каза, че републиканците трябва да се активизират, тъй като Русия вероятно ще предприеме голям натиск върху Харков през май или юни. "Рейгън разбираше Съветския съюз и Русия и всеки, който разбира, ще продължи да подкрепя нашите бойци, защото разбира, че диктаторите никога не спират доброволно и трябва да бъдат спрени. Все още имаме критична нужда от допълнителни системи за противовъздушна отбрана. Сега е критичен момент. Много е важно пакетът да бъде одобрен този месец".
 

Американските републиканци и техният кандидат за Белия дом Доналд Тръмп трябва да си спомнят, че са партията на Роналд Рейгън, и да подкрепят Украйна, докато руските сили се подготвят за голяма офанзива през май или юни.

 

Това беше посланието на Андрий Ермак, влиятелният началник на щаба на украинския президент Володимир Зеленски, в интервю за "Politico" в Киев в четвъртък вечерта.







Запитан дали се страхува от преизбирането на Тръмп или от това, че пакетът от помощи за Украйна в размер на 60 млрд. долара на президента Джо Байдън в крайна сметка няма да бъде приет от контролираната от републиканците Камара на представителите, където от месеци е блокиран от лоялните на Тръмп, Ермак заяви, че не може да повярва, че републиканците ще забравят президентството на Рейгън през 1981-1989 г. и кръстоносния му поход през Студената война срещу "империята на злото" на Москва.


"Не вярвам, че някой, който представлява партията на Роналд Рейгън, ще изостави Украйна. Рейгън разбираше Съветския съюз и Русия и всеки, който разбира, ще продължи да подкрепя нашите бойци, защото разбира, че диктаторите никога не спират доброволно и трябва да бъдат спрени", каза той.


Ермак, който минути по-рано току-що бе разговарял по телефона със съветника по националната сигурност на Байдън, Джейк Съливан, остана позитивно настроен, че помощта в крайна сметка ще бъде одобрена.


Той не беше сигурен кога ще се случи това, но настоя, че трябва да е скоро. "Междувременно това ни струва живота и аз силно се надявам да бъде прието този месец, защото Украйна наближава критичен момент", каза той.


Помощниците на Байдън работят зад кулисите, за да се уверят, че председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън ще подложи на гласуване многомилиардния пакет от помощи за Украйна още през следващата седмица. Байдън публично оказваше натиск върху републиканците в Камарата на представителите да приемат пакета, но избягваше да атакува председателя на Камарата, като предпочиташе да му даде възможност да убеди разединената си фракция.


Зеленски и неговите високопоставени служители също тихо лобират пред републиканците. Украинският президент разкри, че миналата седмица е провел телефонен разговор с Джонсън, в който е изтъкнал колко важен е пакетът от помощи за Украйна и е описал подробно нарастването на ракетните удари и ударите с дронове и разрушенията, които те причиняват, особено на енергийната инфраструктура на страната.


Ударите, на които е подложена Украйна през последните три седмици, са част от кампанията за омекотяването ѝ за голяма руска офанзива, каза Ермак.


Според него североизточният град Харков, вторият по големина в Украйна, е най-вероятната цел на основната част от атаката. Харков е подложен на особено жестоки удари, а мащабни руски атаки разрушиха електроцентралите му.


"Знаем, че Путин подготвя нова вълна на мобилизация и смятаме, че новите контраофанзивни операции на руснаците може да започнат в края на май или началото на юни. Разбира се, ние трябва да сме готови за това", каза Ермак. "Все още имаме критична нужда от допълнителни системи за противовъздушна отбрана, защото без тях е невъзможно да защитим градовете си", добави той.







Ермак заяви, че са необходими и повече ракети земя-въздух "Пейтриът" за защита на фронтовата линия, където руснаците нанасят огромни щети, а някои се опасяват, че ще нарушат военния баланс, с въздушни управляеми бомби.


1,5-тонните бомби са преработка на старо оръжие от съветската епоха и се доставят от изтребители на около 70 км от целта, след което се насочват от система за насочване, като използват изскачащи крила, за да се плъзгат към целта. Те бяха използвани при неотдавнашната руска офанзива в Донецка област и предизвикаха хаос в отбраната на Авдийвка - град в Източна Украйна, който падна под властта на Русия миналия месец.


"Но отново проблемът за нас е във времето", казва Ермак. "Искам да подчертая, че сега е критичен момент. Много е важно пакетът да бъде одобрен този месец", допълва той.


Запитан дали Украйна ще се вслуша в американските молби да не нанася удари по руски петролни съоръжения, Ермак избягва да коментира директно. Миналата седмица Зеленски заяви в интервю за "Вашингтон пост", че насочването към руската енергийна инфраструктура е легитимна военна стратегия.


Ермак доразви тезата си, като заяви, че "трябва да има възмездие за това, което руснаците ни правят. Трябва да разрушим критичната им инфраструктура - тъй като единственият език, който те разбират, е сила".

 

Джейми Детмър, Politico. Преводът и заглавието са на ФрогНюз.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3042 |05.04.2024 Британското разузнаване: Русия е поставила под държавен контрол около 180 компании, на стойност 11,5 млрд. долара . 7| 2687 |05.04.2024 Българи са сред основните участници в най-опасните престъпни мрежи за трафик на хора в ЕС, информира Европол . 0| 2578 |05.04.2024 Доц. Кунчев алармира: Наблюдваме ръст на случаите на коклюш в страната . 7| 2875 |05.04.2024 Вчера бе представена новата книга на журналиста Огнян Стефанов "Путин, войната и ние"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads