Реклама / Ads
4| 4133 |25.10.2023 НОВИНИ

Украйна си е поставила за цел да започне да произвежда десетки хиляди дронове месечно до края на годината

.
Източник: БГНЕС
Украйна си е поставила за цел да може да започне да произвежда десетки хиляди дронове месечно до края на годината. За целта тя предвижда да разшири възможностите на отбранителната си индустрия въпреки предизвикателствата, произтичащи от руските атаки, каза днес украинският министър по въпросите на стратегическите индустрии на промишлеността Олександър Камишин, цитиран от Ройтерс.
 

Дроновете играят водеща роля в навлязлата в 20-ия си месец война на Русия в Украйна, като и двете страни ги използват масово за разузнаване и нападения. Киев се съсредоточи върху ръст на производството им, но е силно зависим от вноса на двигатели за тях.

 

По време на Индустриален форум на НАТО в Стокхолм Камишин, който е министърът, отговарящ за отбранителната индустрия на Украйна, не сподели по-подробни данни за текущото производство на дронове, но отбеляза, че броят им е хиляди на месец.

 

"До края на тази година те ще бъдат десетки хиляди месечно. И това е нещо, което развиваме дори по-бързо от конвенционалните боеприпаси и оръжия", посочи министърът.

 

Изправена пред изчерпване на оръжейните складове на западните държави, тъй като войната се проточва, Украйна цели да увеличи местното производство на различно военно оборудване и боеприпаси, за да осигури стабилни и по-бързи доставки. Редовните удари на Русия с дронове и ракети по цели в страната са допълнително предизвикателство за това.

 

"Говорейки за снаряди, например, ние произвеждаме в пъти повече, отколкото през цялата минала година", подчерта Камишин.

 

"Открихме начин как може да се работи дори под обстрел", допълни той, без да навлиза в конкретика.

 

Украински официални лица изразиха надежда, че сътрудничеството със западни оръжейни производители може да допринесе за съживяването на местната отбранителна индустрия и да даде допълнителен тласък на икономиката.

 

Камишин заяви, че напоследък е забелязал "нова вълна на интерес" към страната му от страна на западни компании от отбранителната индустрия. Украйна обяви вчера, че е регистрирала съвместно предприятие с германския производител на оръжие "Райнметал".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3947 |25.10.2023 Батальон "Сибир" на Украйна набира руснаци и буряти за участие във войната . 2| 3981 |25.10.2023 Мелони: Европа не трябва да отслабва подкрепата си за Украйна, докато засвидетелства солидарност с Израел . 1| 3893 |25.10.2023 Една жертва вследствие на руски нападения с дронове и бомбардировки в Украйна . 0| 4434 |25.10.2023 Шарл Мишел: Събитията в Близкия изток са трагедия, но те не трябва отклоняват вниманието на ЕС от Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads