Реклама / Ads
2| 2568 |29.08.2024 НОВИНИ

Украйна удари петролни складове на 1200 км от границата. Русия тероризира с трето мащабно нападение над Киев

.
На 28 август украинските военни атакуваха петролни складове в руската Ростовска област и за първи път в Кировска област, на около 1200 км от украинската граница, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна на 29 август.
 

Това е официалното потвърждение на атаките, за които предишния ден съобщиха източници на военното разузнаване.

 

Украинското военно разузнаване и Силите за специални операции атакуваха петролното депо „Атлас“ в Ростовска област през нощта на 28 август, като нанесоха щети и подпалиха петролните резервоари на обекта, съобщиха от Генералния щаб.





На мястото на инцидента са пристигнали местни служби за спешна помощ, които са потушили пожара с пожарни коли.

 

Според източника на „Kyiv Independent“ депото „Атлас“ е било ударено от украински безпилотни самолети местно производство.

 

Обектът, разположен на по-малко от 30 км от границата с окупираните от Русия части на украинската Луганска област и на по-малко от 200 км източно от фронтовата линия, е специализиран в снабдяването на руските въоръжени сили, каза източникът. Той се намира близо до село Молодежний в Каменски район.

 

Руският канал Telegram Astra съобщи около 22:50 ч. местно време, че в горящото съоръжение е имало още един взрив, като показа кадри на подновен, мощен пожар.

Според Генералния щаб украинските сили са нанесли удари и по петролния завод „Зенит“ в Котелнич, Кировска област, и по руски склад за полева артилерия в западната част на Воронежка област.

 

„Целта (в Кировска област) се намира на повече от 1200 км от границата с Украйна. Нефтеният склад „Зенит“ е обект на вражеския военно-промишлен комплекс и осигурява гориво за руските окупационни сили“, заяви източникът на „Киевски независим“.

 

Според губернатора на Кировска област Александър Соколов руската противовъздушна отбрана е свалила два дрона, а други три са „паднали“ и са предизвикали пожар в близост до съоръжението „Зенит“.

 

Пълните последици от нападенията са в процес на установяване.

 

Руската служба на Би Би Си съобщи на 28 август, че украински дронове са атакували петролни рафинерии и инфраструктурни обекти в Русия и на окупираните от Русия територии, включително Крим, най-малко 64 пъти тази година.





Отломки от прехванати руски безпилотни самолети са повредили няколко сгради в Киев през нощта на 29 август, съобщи кметът на Киев Виталий Кличко.

 

Това е третото мащабно въздушно нападение от страна на Русия срещу столицата през последните четири дни.

 

В Киев и Киевска област бяха чути няколко експлозии на фона на тревога за въздушно нападение. Противовъздушната отбрана е била активна в по-голямата част от централна и северна Украйна.

 

Съобщава се, че отломки от дронове са паднали в поне три района на столицата, като са предизвикали пожар в един от засегнатите райони. На мястото на инцидента са изпратени служители на службите за бързо реагиране.

 

В Холосиевски район отломки от дрон са повредили вратите и прозорците на един от апартаментите. По данни на кмета на града не се съобщава за пострадали.

 

Киев остава честа мишена на руските атаки. На 26 август Русия предприе масирана ракетна атака и атака с дронове срещу Украйна, при която загинаха седем души, близо 50 бяха ранени и бяха насочени срещу енергийната инфраструктура на страната.

 

Трима души бяха ранени след нападението в Киевска област, се казва в изявление на полицията. Един от ранените е пострадал, когато свален дрон е паднал на пътя, унищожавайки автомобил, съобщи кметът на Киев Виталий Кличко.

 

На 27 август Русия отново атакува Киев и областта, но не се съобщава за щети или жертви в града, тъй като според съобщенията украинската отбрана е свалила всички ракети и дронове, насочени към столицата.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2169 |29.08.2024 Празниците на изкуствата „Аполония“ започват в Созопол . 3| 2281 |29.08.2024 Гергана Паси: Жена ще бъде избрана за български еврокомисар . 9| 2276 |29.08.2024 Официалните регистри: Доган не е собственик на лятното имение в "Росенец" . 0| 2200 |29.08.2024 Двама от заразените със западнонилска треска у нас починаха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads