Реклама / Ads
0| 3064 |01.07.2022 НОВИНИ

Украинските депутати посрещнаха с аплодисменти знамето на ЕС във Върховната Рада /видео/

.
Източник: Укрінформ
Под аплодисментите на народните депутати знамето на Европейския съюз беше внесено в заседателната зала на Върховната рада. То вече стои до украинския флаг като знак, че страната вече е кандидат-член в Евросъюза, съобщи Укринфо. Това стана в тържествена обстановка в присъствието на президента Володимир Зеленски, а синият флаг беше внесен от трима военни в униформи на Националната гвардия.
 

„Трогващ до сълзи – знамето на ЕС беше внесено в заседателната зала на украинския парламент. Да го оставим там“, написа ръководителят на делегацията на ЕС в Украйна Мати Маасикас.

 

Церемонията по поставяне на флага на ЕС се състоя по време на подписването на съвместно изявление относно стратегическата цел на Украйна за членство в ЕС.

 

Исторически момент нарече внасянето на символа на Европейския съюз и председателят на Върховната Рада Руслан Стефанчук.

 

„Исторически момент! Отсега нататък знамето на Европейския съюз ще бъде в стените на украинския парламент. Това беше моята мечта. Тя се сбъдна. И ще добавя: Знамето на ЕС подхожда на Върховната Рада както по цвят, така и по смисъл“, отбеляза в Туитър спикерът на парламента.

 

„До статуса на кандидат вървяхме 115 дни, а пътят ни към членството не бива да трае десетилетия. Трябва да преодолеем този път възможно най-бързо. От нас зависи. Ние трябва да свършим идеално нашата част от работата, за да дадем възможност на нашите приятели в ЕС да вземат бързо и консолидирано още едно историческо решение за нас“, коментира Володимир Зеленски, който съвместно с главите на парламента и правителството подписа обща декларация за постигане на пълноправно членство в Съюза.

 

Както беше съобщено, на 23 юни държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз приеха решение да предоставят на Украйна статут на страна кандидат за присъединяване към ЕС .




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2837 |01.07.2022 ИТН и ГЕРБ викат Петков в парламента. Депутатите си взеха 30-минутна почивка . 0| 4109 |30.06.2022 Делян Добрев: Носят се слухове, че са купени двама депутати от ”Възраждане” и ИТН . 0| 2873 |30.06.2022 Депутатите ще работят до приемане на бюджета . 0| 3013 |30.06.2022 Васил Велев: Ако не гласуват компенсации за бизнеса за тока, вадим снимките на виновните депутати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads