Реклама / Ads
5| 2811 |19.10.2022 НОВИНИ

Украинските сили готвят офанзива срещу Херсон, струпват техника и войни

.
украински войници Източник: БГНЕС
Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) продължават да увеличават количеството на техниката, струпана на подстъпите към Херсонска област, като на линията на съприкосновение вече има няколко десетки хиляди военни, предаде ТАСС, цитирайки заместник-ръководителя на назначената от Москва администрация на областта Кирил Стремоусов.
 

"Няколко десетки хиляди военни се намират на подстъпите към Херсонска област, както и значително количество военна техника. Имаме информация, че се струпва техника", каза Стремоусов. Той отбеляза, че контингентът на ВСУ се състои от наборни войници. "Това всъщност беше последната вълна на мобилизация, която изобщо е възможна днес в Украйна", добави Стремоусов.

 

Заместник-ръководителят на Херсонска област добави също, че регионалните власти са готови да обявят прехвърлянето на жителите от десния бряг на река Днепър за евакуация, за да се ускорят процесите и да се предотвратят жертвите.

 

По-рано ръководителят на назначената от Москва администрация на Херсонска област Владимир Салдо обяви, че цивилното население от десния бряг на областта ще бъде евакуирано на левия бряг на река Днепър поради опасността от наводнения, ако украинските военни нанесат удар по водноелектрическата централа "Каховка",

отбелязва ТАСС. Той каза също, че Украйна "струпва огромни сили в направленията Николаев и Кривой Рог". По негови думи решението за прехвърляне на жителите е продиктувано и от "създаването на мащабни отбранителни укрепления, за да може да бъде отблъснато всяко нападение".

 

В своя публикация в "Телеграм" Стремоусов заяви, че украинските сили "скоро ще започнат офанзива срещу град Херсон". "Моля ви да приемете думите ми сериозно и да приемете, че те означават: възможно най-бърза евакуация", призова той, цитиран Reuters.

 

Областните власти вече са разпратили на жителите есемеси, в които им препоръчват спешно да се евакуират поради заплаха от обстрели от страна на ВСУ.

 

Владимир Салдо каза, че вероятно около 50 000 - 60 000 души ще бъдат евакуирани в Русия и на левия бряг на Днепър и че се очаква евакуацията да продължи около 6 дни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2770 |18.10.2022 Ген. Явор Матеев: Спешно трябва се ускори процесът по преоборудването на специалните сили . 0| 2922 |17.10.2022 В наводнените карловски села готвят искове за обезщетения от държавата . 1| 6027 |16.10.2022 Командирът на Българските военновъздушни сили: Темата с Миг-29 се политизира . 0| 3099 |14.10.2022 Руските сили нанесоха ракетни удари в Харков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads