Реклама / Ads
0| 4404 |13.07.2022 НОВИНИ

Украинци удрят превзетия от руснаците Луганск с американските ”Катюши” HIMARS

.
Източник: Twitter
Украински ракетчици са ударили и поразили с американски ракети военни цели в превзетата от руснаците област Луганск. Това обяви представител на сепаратистите в „Телеграм“. Украинските власти потвърдиха обстрела с използване на американската система HIMARS.
 

"Ако се стигне до дуел HIMARS и руските Смерч или Ураган, тогава един дивизион Смерч може да бъде унищожен от една пускова установка HIMARS, отбелязва украинският военен експерт Сергей Грабски.


Първата партида от четири установки HIMARS пристигна на фронта на 23 юни, а когато новият пакет за помощ за Украйна влезе в сила, Киев ще разполага общо с 12.


Модификацията на реактивната система за залпов огън HIMARS, която беше предоставена на Украйна поразява цели на разстояние до 80 км. Ракетите се насочват от GPS, което дава възможност за прецизно поразяване на цели, включително и през нощта. Появата на тези системи създаде сериозни логистични проблеми за руската армия: складовете за боеприпаси сега се намират в обсега на поражение на украинските РСЗО, а също превозването на боеприпаси също става сложно.


"Руското военно ръководство засега даже представа си няма какво ще направи. То не е готово за това, съвсем не готово", казва Грабски. "Те не са в състояние да прикрият складовете си срещу атаки от HIMARS и други ракетни системи за залпов огън западно производство. Слабо мясот на руската логистика е доставката с автомобилен транспорт: те имат ограничен брой автомобили. А още по-слаб пункт е липсата на гъвкавост при вземането на решения.


„Руската армия с натрупването на групировки на Украйна с такива ударни я очакват трудни и тъжни времена“, съгласен е с колегата си Кирил Михайлов, анализатор на CIT (Conflict Intelligence Team).


Военни експерти сана мнение , че появата у въоръжените сили на Украйна и на друго западно въоръжение, по-специално самоходни артилерийски установки "Цезар", може допълнително да повлияе на по-нататъшното развитие на военните действия в Украйна. Според френски медии към момента въоръжените сили на Украйна вече разполагат с поне 18 такива установки, с далекобойност до 50 километра.


В употреба в украинската армия вече са влезли и полските самоходни гаубици "Краб". Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни заяви в края на юни, че те вече се използват успешно на фронта. Според Укринформ, украинската армия има на разположение около 20 „Краб“-а.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 26021 |11.07.2022 Путин “даде избор” на украинците - да станат руснаци . 0| 2775 |07.07.2022 България е на второ място сред страните от ЕС, дали право на убежище на украинци . 0| 2848 |15.06.2022 От началото на войната в България са влезли над 330 000 украинци . 0| 3462 |11.06.2022 Пропаганда по Кремълски: Чумна епидемия в Одеса щели да предизвикат украинците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads