Реклама / Ads
10| 2359 |29.08.2024 НОВИНИ

Украинците почитат загиналите си защитници. През 2014 г. Русия показа в Иловайск защо с нея не се преговаря

.
На 29 август Украйна и украинците по света отбелязват Деня на паметта на защитниците, загинали в борбата за независимост, суверенитет и териториална цялост на Украйна.
 

Именно на този ден през 2014 г., по време на руско-украинската война и операция "Иловайск", бе осъществен мощен пробив на украинската група войски от руското обкръжение, където се прояви масовият героизъм на доброволци и военнослужещи и загива най-голям брой украински войници.





Тези трагични събития от руско-украинската война се разгърнаха в източна Украйна, именно в полетата на слънчогледите, които вече бяха узрели. И именно под тези слънчогледи стотици защитници на Украйна в борбата срещу врага положиха живота си на олтара на свободата и независимостта на страната. Ето защо слънчоглед се превърна в символ на Деня на паметта на защитниците на Украйна, загинали в борбата за независимост, суверенитет и териториална цялост на Украйна.


Украинците днес прекланят глави в знак на благодарност към онези, които държаха небето над техните градове през 2014 година.

 

Преди десет години, в пряко нарушение на споразуменията, руските сили безсърдечно разстреляха от упор украинските бойци, които се опитваха да напуснат обкръжението край Иловайск. Предполагаемият "зелен коридор", който Русия беше обещала на тези украински защитници, се

превърна в коридор на смъртта, като терористичните окупатори безмилостно атакуваха дори автомобилите, превозващи ранените.

 

Оттогава насам едно десетилетие разкри пред света неоспоримата истина: Русия е измамна и безмилостна терористична държава, на която не може да се вярва в никакви преговори, пише Украинският световен конгрес.

 

Сраженията за Иловайск се проведоха между 6 и 29 август 2014 г. В кръвопролитните сражения украинската армия загуби 366 войници, като още 429 бяха ранени, а 300 бяха взети в плен.

 

"Този ден винаги ще ни напомня за коварството и измамата на руския агресор, за това, че всякакви преговори с терористи и убийци са смъртоносно начинание и че на тях не може да се вярва", написа генерал Олександър Сирски, главнокомандващ на украинските въоръжени сили.







"Благодаря на украинските майки и бащи за техните деца, които дадоха живота си за независимостта на Украйна и свободата на целия украински народ. Вашите деца са истински герои, тяхната саможертва не е напразна и завинаги е вписана в паметта на нашия народ", заяви Сирски.

 

Володимир Зеленски, президент на Украйна, написа, че "Винаги ще помним всеки човек, чийто живот беше отнет от тази война. И никога няма да простим на Русия нито един унищожен украински живот".

 

Вечна памет и слава на украинските защитници, които паднаха в борбата за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 2162 |29.08.2024 Седем кандидати за две места: Трябва да изпратим до Брюксел две предложения за Еврокомисията . 12| 2316 |29.08.2024 Мартин Владимиров: Ще има вдигане на цените на газа, но това е краткосрочна болка. Важното е да станем независими от Русия . 3| 25041 |29.08.2024 Промени при ваканциите на учениците след настояване на родителите . 2| 2192 |29.08.2024 Сериозно увеличение на регистрираните нови автомобили у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads