Реклама / Ads
19| 10298 |13.01.2015 НОВИНИ

Умишлено мотаят закона за МВР заради Лазаров

.
Светлозар Лазаров
Парламентът умишлено бави приемането на шумно рекламираните поправки в закона за МВР, научи Фрог нюз от народни избраници. Причината е, че през последните дни някои от управляващите политици, включително и премиерът Бойко Борисов, обърнаха позицията си за отстраняване на главния секретар Светлозар Лазаров на 180 градуса.
 

Според гласуваните на първо четене поправки, главсекът ще трябва да се назначава с указ на президента, а не с решение на :инистерски съвет. Това светкавично постави на карта оставането на Лазаров в сградата на ул. „Шести септември”, тъй като решението му изцяло ще зависи от Росен Плевнелиев. Не е тайна, че по времето на Лазаров МВР отнесе безпощадни критики за работата си. Заради поредица от грандиозни гафове всички политически сили в един глас поискаха главният секретар да бъде незабавно сменен. Най-острите изказвания по този въпрос дойдоха именно от Бойко Борисов, който на няколко пъти публично каза, че Лазаров не се справя. Нервите му до такава степен не издържаха, че на 13 юли м. г., около атаките срещу КТБ, той изригна пред журналистите: „И с цялата си наглост направиха Закон за МВР да бетонират същото това недоразумение, което е главен секретар”.

Ако приемането на закона се забави, това наистина ще бетонира сегашните позиции на Лазаров за неопределено време. Последните изяви на Борисов, който заяви по НТВ, че ще даде шанс на Лазаров, буквално взривиха вътрешното ведомство. Освен заради Лазаров, ченгетата се бунтуват и заради друго нещо. При сегашното положение кариерното им развитие зависи изцяло от благоволението на шефовете им, от връзките, личните контакти и най-вече от политическото покровителство, до което се докопат. След като в средата на миналата година беше махнато конкурсното начало, на възлови позиции бяха сложени хора, които нямат нищо общо с професионализма. За сметка на това пък верни и безкрайно предани на управляващите тогава сили-ДПС и БСП. Впоследствие системата буквално се блокира от куп грешни решения на ръководството и десетки провалени акции. Полицаите, демотивирани от ширещата се шуробаджанащина, решиха да не си дават много зор в работата. Предпочетоха да останат на сянка и да изчакат „по-добри времена”. Това директно се отрази върху резултатите в борбата с престъпността, като от цялата ситуация най-много спечелиха бандитите. По данни на прокуратурата през последната година броят на досъдебните производства е намалял с близо 1/3 в цялата страна. Това е видно и от драстичното намаляване на съдебните заседания за гледане на мерки. Това на практика означава , че все по-малко хора се задържат и се подвеждат под наказателна отговорност.

 

Редовите полицаи не могат да повярват какви циркове се разиграват пред очите им тези дни. Спомняме си, че Борисов искаше съдилища за шефа на ДАНС Владимир Писанчев и Цветлин Йовчев. Сега нищо не говори за това, дори е съгласен Писанчев да остане на поста си. Как може човек да си сменя позицията по този начин. Чудим се какво стои зад това и на каква цена, възмутиха се ченгета на средно ниво.
В действителност точните думи на премиера, при откриване на кръстовището на Семинарията в средата на миналата година са: Арести на тези хора. Така, както Цветан Цветанов го влачеха по съдилищата, трябва тези да ги видя всичките там повлачени – от Цветлин Йовчев до Владимир Писанчев – всичките. Орешарски пръв.

Поласкан от думите на Борисов, че ще получи шанс да остане на поста си, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров светкавично върна жеста на премиера. В телевизионно предаване той призна, че често се чували даже! С г-н Борисов имаме комуникация по всички значими случаи. Изненадан съм от подхода и комуникацията, похвали се той за новите им отношения.

Че томахавките са заровени е ясно. Че отношенията са стоплени и то много, също. На каква цена, ще разберем.... вероятно. А дали ще стигнат до там, че да се целунат някой ден като Местан и Станишев на Орлов мост - бъдещето ще покаже. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4354 |07.01.2015 Отново пушилка около закона за цигарите . 13| 5235 |22.12.2014 Р. Гечев пред Фрог: Котараците ще облажат от закона за пенсионното осигуряване . 10| 4172 |18.12.2014 Янков: Парадокс е Цветанов да внася промени в Закона за МВР . 4| 3926 |17.12.2014 След скандали НС прие Закона за Сметната палата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads