Реклама / Ads
3| 2861 |19.09.2022 НОВИНИ

Унгария на път да се сбогува с милиарди от ЕС заради проблемите с корупцията

.
Изпълнителният орган на Европейския съюз препоръча в неделя спиране на около 7,5 милиарда евро финансиране за Унгария заради проблемите на страната с корупцията. Това е първият подобен случай в историята на блока заради нова санкция, целяща да осигури по-добра защита на върховенството на закона.
 

ЕС въведе новата финансова санкция преди две години именно в отговор на това, което според блока представлява подкопаване на демокрацията в Полша и Унгария. В Будапеща премиерът Виктор Орбан подчини съдилища, медии, неправителствени организации и академични среди, ограничи правата на мигрантите, хората с различна сексуална ориентация и жените след повече от десетилетие на власт.


"Става въпрос за нарушения на върховенството на закона, които компрометират използването и управлението на фондовете на ЕС. Не можем да заключим, че бюджетът на ЕС е достатъчно защитен“, каза еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан, цитиран от агенция "Ройтерс".


Той изтъкна системни нередности в унгарските закони за обществените поръчки, недостатъчни гаранции срещу конфликти на интереси, слабости в ефективното съдебно преследване и недостатъци в други мерки срещу корупцията.


Хан каза, че Комисията препоръчва спиране на около една трета от кохезионните фондове, предвидени за Унгария от общия бюджет на блока за 2021-27 г. на обща стойност 1,1 трилиона евро.


Комисията вече блокира около 6 милиарда евро средства, предвидени за Унгария в отделен стимул за икономическо възстановяване на COVID заради същите опасения за корупция.


Въпросните 7,5 млрд. евро възлизат на 5% от прогнозния БВП на страната за 2022 г. Сега страните от ЕС имат до три месеца, за да вземат решение по предложението.


Хан каза, че последното обещание на Унгария да отговори на критиките на ЕС е значителна стъпка в правилната посока, но все още трябва да бъде превърнато в нови закони и практически действия, преди блокът да бъде успокоен.


Министърът на развитието Тибор Наврачич, отговарящ за преговорите с ЕС, каза, че Унгария ще изпълни всичките си 17 ангажимента, поети към Европейската комисия, за да предотврати загубата на всякакво финансиране от ЕС.


Орбан, който нарича себе си "борец за свобода" срещу светогледа на либералния Запад, отрича Унгария - бивша комунистическа страна с около 10 милиона души - да е по-корумпирана от останалите в ЕС. Наврачич каза, че правителството на Орбан ще внесе закони в парламента в петък за създаване на нов независим орган за борба с корупцията, който да наблюдава обществените поръчки за средства от ЕС, като органът ще започне да функционира до втората половина на ноември.


Унгария също така се ангажира да приложи няколко други предпазни мерки срещу корупцията, включително по-строги правила за конфликт на интереси, разширяване на обхвата на финансовите отчети и разширяване на правомощията на съдиите да преследват предполагаеми корупционни действия.


Според органа за борба с измамите в блока ОЛАФ са регистрирани нередности в близо 4% от изразходваните от Унгария европейски средства за периода 2015-2019 г. Това е най-лошият резултат в държавите-членки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2800 |19.09.2022 Сбогуване с кралица Елизабет II /видео/ . 0| 2863 |15.09.2022 Евродепутатите сочат Орбан с пръст: Унгария вече не е демокрация . 0| 2918 |14.09.2022 ЕК отрязва парите на Унгария заради корупция в правителството на Орбан . 0| 3236 |13.09.2022 ЕС увърта за ролята на Урсула фон дер Лайен в сделка за милиарди с Pfizer

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads