Реклама / Ads
28| 4937 |05.04.2011 НОВИНИ

Уорлик: В България има двоен стандарт в правосъдието

.
Джеймс Уорлик
В България има две правосъдни системи. Едната правосъдна система е за богатите хора с власт, за хората над закона, а другата за обикновените хора. Това е позицията на американския посланик у нас Джеймс Уорлик, който взе участие на кръгла маса на тема „Националната сигурност - стратегически обхват на престъпността".
 

Той подчерта, че това е огромно предизвикателство пред България  - да установи върховенство на закона, за да няма двоен аршин в правораздаването, подчерта той.

По думите на Уорлик трябва да имаме ефективно МВР, ефективна прокуратура и способна и честна съдебна система.

Посланик Уорлик посъветва да се обърне сериозно внимание на българския закон за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност. Той посочи, че Германия и Швейцария имат изключително силно законодателство за замразяване авоарите на престъпниците. В САЩ пък имуществото се запорира, без да има влязла в сила присъда. Ако не се докаже престъпление, авоарите на разследвания биват размразени.

130 милиона лева са изпраните пари в енергийния сектор. МВР активно работи по тези „бизнесмени", за да стигнат до правосъдната система, заяви от своя страна заместник-вътрешният министър Димитър Георгиев. По думите му правителствата подкрепят инвестициите във ВЕИ и зелена енергия. Това според Георгиев мотивира организираната престъпност да препере парите си в този екологично чист бизнес.

По думите на заместник-вътрешния министър организираната престъпност търси начини да легализира средствата си с инвестиции в реалната икономика. Неизменна роля в националната сигурност има МВР като един индикатор за сигурност и обществен ред, посочи още той.

Според него България е под натиска на международни престъпни мрежи, занимаващи се с пране на пари и трафик на хора. Свободата на движение и на труд допринасят за това организираната престъпност да разширява своите възможности за извършване на криминалната си дейност.

Тероризмът остава най-сериозната дългосрочна заплаха пред националната сигурност, посочи зам.-министър Димитър Георгиев, уточнявайки, че реална заплаха над страната ни няма. Терористичните структури, по думите му, са разширили своя кръг от последователи и поддръжници, както и методите си за влияние.

Министерство на отбраната било най-корумпираното ведомство преди лятото на 2009 година. Тази позиция изрази заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова. По думите й корупционните практики в отбранителния сектор ерозират доверието на гражданското общество към системите.

Според зам.-министър Цветкова са започнали да се извършват реални реформи с видими резултати. Прозрачността се превърна в основно оръжие за противодействие на корупцията в министерството на отбраната, заяви още тя и допълни, че е разработен кодекс за етично поведение на служителите в отбранителното ведомство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4706 |02.04.2011 Готов е стандартът за хляба . 11| 5225 |02.04.2011 Уорлик: Няма черни списъци, аз нямам власт да издавам визи . 133| 10663 |01.04.2011 Ексдипломат за България: Мутри работят като политици! . 15| 5386 |01.04.2011 България първенец по деца в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads