Реклама / Ads
17| 5820 |28.07.2010 НОВИНИ

Уорлик притиска кабинета за AES

.
Джеймс Уорлик
Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик отправи запитване към българаското правителство защо се бави отговорът към сериозен американски инвеститор за производство на ток от слънчева енергия, съобщи Дарик.
 

По думите на дипломата намерението на американската компания AES е да строи соларен парк край Силистра, който фактически ще бъде най-голямата електрическа централа за слънчева енергия в Европа.

От няколко месеци се водят разговори с новите управляващи, поне от времето, в което той е посланик у нас, но все още няма отговор от българска страна на искането за инвестиции, допълва американския посланник.

Припомняме, че Уорлик неотдавна представи фирмата на брифинг, с участието на представители на американската компания AES Solar Energy, за възможностите за използване на слънчевата енергия в България. Това не беше прието еднозначно от българските политици, представляващи различните политически формации у нас. Някои дори обвиниха дипломата в опит по някакъв начин да се намесва в решаването на енергийните проблеми на страната ни.

Тогава стана ясно, че американският гигант за производството на ток от слънчева енергия AES Solar Energy иска да построи край Силистра централа с мощност 80 мегавата. Компанията е готова да инвестира в проекта 400 милиона долара, без да се налага българската държавата да влага пари в соларния парк, обясни Боб Хемфил, регионален мениджър на компанията.

Американците обаче поставиха условие - да бъде променен Законът за възобновяемите енергийни източници, който в момента позволява на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране всяка година да намалява с до 5% тарифата, по която инвеститорът ще продава тока от централата.

Според експертите на AES Solar Energy , получава се една нестабилност на паричните потоци, което прави проектите много трудни за финансиране, почти невъзможни. Във всички останали европейски страни преференциалната тарифа се фиксира", обясни Анелия Ърдли, изпълнителен директор на компанията за България.

„Искате чуждестранни инвестиции? Ето ви 400 млн. долара. Възползвайте се от тях. Сега имаме компания, която чака, чака и продължава да чака. И ако те продължат да чакат, сигурно ще потърсят и други начини, защото слънцето свети и в Румъния", изрази още недоволството си посланик Джеймс Уорлик.


AES Solar Energ вече присъства на българския пазар с най-големия вятърен парк у нас край Каварна, както и с проекта за ТЕЦ „Марица Изток 1" край Гълъбово.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 5192 |27.07.2010 Дж. Уорлик: Преговорите между България и Русия не са прозрачни . 41| 5466 |19.07.2010 ДСБ заподозря кабинета в търговия с национални интереси . 33| 4791 |13.07.2010 Уорлик предложи алтернативно гориво на България . 15| 4963 |12.07.2010 НЦИОМ: Българите са доволни от кабинета на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads