Реклама / Ads

11| 4209 |17.01.2020

Упорито се търсят кадри за АЕЦ ”Козлодуй” докато американска компания го ремонтира за 63,5 млн. лв

.
АЕЦ ”Козлодуй”
Работи се за кадрово обезпечаване на АЕЦ ”Козлодуй”,обяви по време на парламентарния контрол министърът на енергетиката Теменужка Петкова. В същото време базираната в САЩ компания „Уестингхаус“ обяви, че има договор, чрез който ”ще осигури още по-голяма конкурентоспособност и ефективност в начина на работа на тези централи”.

Американската компания за строителство ядрени реактори „Уестингхаус“ обяви, че е подписала договор с АЕЦ "Козлодуй" в България за преместване на текущите информационни и контролни системи (I&C), базирани на платформата Ovation™ на 5 и 6 блок по най-новите стандарти. Подписаният договор е за сумата от 63,5 милиона лева, съобщава Александър Николов, заместник-изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“, цитиран от БГНЕС.

 

Също днес по време на парламентарен контрол в НС депутатът Красен Кръстев посочи, че в следващите 5 години предстои пенсионирането на над 780 специалисти от АЕЦ, което представлява 22 на сто от персонала на централата. Това в по-голямата си част са работници заети пряко в експлоатацията и ремонта на 5 и 6 ЕБ-ве, заемащи ръководни позиции и притежаващи огромен ръководен, административен и експлоатационен опит, каза народният представител.

 

Министър Петкова обясни в отговор, че анализите показват, че в рамките на всяка една година приблизително около 10 - 15 студенти завършват специалност "Ядрена енергетика". Почти всички работят в АЕЦ "Козлодуй", но това е далеч от амбициите ни и нашата визия за дългосрочното развитие на ядрената енергетика, заяви Теменужка Петкова.

 

Според министъра ние сме държавата, която разполага с най-добрите експерти в областта на ядрената енергетика. Затова и нашите експерти участват в мисиите на организацията, която извършва проверки на други атомни електроцентрали.

 

От юни 2019 година на сайта на АЕЦ "Козлодуй" е обявен постоянен прием на документи за работа по 31 приоритетни специалности от висшето образование. От 2017 година АЕЦ "Козлодуй" предоставя стипендии на студенти от специалността "Ядрена енергетика" и "Ядрена техника и ядрена енергетика", които след завършване се ангажират да работят в централата, каза министърът.

 

Сключени са договори с 16 стипендианти, на които централата заплаща таксите за обучение и стипендия в размер 1000 лева на семестър при постигане на изисквания за успех. От 2019 година е обявена и стипендия за първокурсници, записали определени специалности, като до настоящия момент са сключени договори с трима първокурсника. От 16 години дружеството има развита стажантска програма - платени и неплатени стажове, от 2019 година платените летни стажове се провеждат само за определените за приоритетни технически специалности, обясни още министър Петкова.

 

АЕЦ "Козлодуй" работи с академичните среди в България, поддържат се тесни връзки с БАН и с техническите университети, подчерта министърът.

 

В областта на средното професионално образование стартира процедура за дуално обучение по специалностите ядрена енергетика и топлотехника в професионалната гимназия в Козлодуй, каза Петкова. Предвижда се предоставяне на стипендии на ученици в професионалните гимназии по ядрена енергетика в Козлодуй и Белене. С помощта на Регионалното управление по образование в Плевен и във Враца се организират срещи с ученици от гимназии с цел ранно кариерно ориентиране. С МОН се обсъжда обучението по ядрена енергетика и физика да се включи в разширената подготовка на учениците от професионалните гимназии. АЕЦ "Козлодуй" предлага да осигури и възможност за провеждане на учебни часове в централата с цел засилване на интереса на учениците, каза още министърът на енергетиката.

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. ГЕРБ разчиства кадрите на Цветанов 6| 20601 |25.11.2019 . Още търсят грабителя на газстанцията в София 0| 3204 |18.11.2019 . Жена се изгуби в Рила, трети ден я търсят 1| 3243 |12.11.2019 . Отстреляни са 1 000 диви прасета, горските търсят укрити случаи на болни диви животни 1| 3363 |11.11.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ