Реклама / Ads
3| 3159 |20.12.2022 НОВИНИ

ПП упрекват служебния кабинет, че е загубил 4 месеца и половина в търсене на спасение на ”Лукойл”

.
От Продължаваме промяната казват, че служебният кабинет е загубил 4 месеца и половина в търсене на спасение на ”Лукойл”, вместо да работи за въвеждане на дерогацията, като в същото време с действията си е създало риск дерогацията да бъде отнета поради неизпълнението ѝ. Този риск продължава заради все още действащото решение на Кабинета „Донев“ от 2-ри декември.
 

Продължаваме промяната изразява недоволството си, че специалната работна група с представители на НАП, Агенция „Митници“ и Българска петролна и газова асоциация, създадена от кабинета „Петков“, за да предложи механизъм и мерки за контрол на забраната, не е заседавала след назначаването на служебния кабинет.

От формацията посочват, че работната група не е предоставила и доклад в заложения с решението срок до 10 ноември 2022 г. В същото време служебният кабинет и различни експерти дълго време разсъждаваха дали договорената от кабинета „Петков“ дерогация позволява износ в чужбина на преработения руски петрол.

 

Продължаваме промяната отправят упреци към служебното правителство, което вместо да работи върху контрола на вноса на руски нефт и преработката му, както и гаранциите за ниски цени на България, защитава интересите на "Лукойл", като с Решение от 2-ри декември отменя забраната за износ, разреши износа на всякакви горива до 5-ти март 2023г. и след тази дата забранява износа единствено на дизелово гориво.

 

Според Продължаваме промяната служебният кабинет не просто бездейства и разчита само и единствено на световните пазари да регулират цените за потребителите, а дори премахна мярката от 25 ст./литър от догодина, която се доказа като работеща антикризисна мярка, която е от помощ за много хора.

 

От Продължаваме промяната посочват, че Законопроектът за контрол за прилагане на дерогацията за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море и на нефтопродукти с произход от Русия или изнесени от Русия, който бе гласуван днес на първо четене, до голяма степен покрива идеите, които от формацията са внесли на


От формацията казват, че са гласували за днешното решение, след като тяхното не е било подкрепено в Енергийната комисия. От партията посочват, че направят предложения между първо и второ четене. Те са свързани с приемането на 9-ия санкционен пакет на ЕС спрямо Русия, в който изрично е посочено, че България няма право да изнася горива, произведени от руски суров нефт нито към държави-членки, нито към трети-страни, с изключение на
Украйна.


От Продължаваме промяната посочват, че ще направят поправки, които са насочени към задължаване на всички лица, които извършват икономически дейности, свързани с нефтопродукти, да изработят стратегически план за адаптиране на стопанската си дейност, така че да не използват продукти с произход Русия след 31-ви декември 2024 г. Тогава влиза в сила пълната забрана за внос на руски нефт. По този начин ще се гарантира, че българските потребители няма да усетят недостиг на горивата или повишение на цените след тази дата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3110 |19.12.2022 Ако ПП не намери мнозинство за кабинет, ще върне празна папка на Радев . 3| 4453 |19.12.2022 Бойко Станкушев: ПП трябва да излъчи кабинет, въпреки че няма да мине . 2| 3476 |17.12.2022 Мартин Димитров: Служебният кабинет на президента не се справя, допуска все повече слабости . 7| 3443 |17.12.2022 Иво Христов: През март партиите ще се погодят за кабинет, за да се окопаят в местната власт наесен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads