Реклама / Ads
39| 15352 |06.07.2023 НОВИНИ

Уроци по война: Как се разбира кой е смел и кой – не? Генерал и актьор

.
Радев и Зеленски
Навремето големият Владимир Висоцки в едно интервю отговаря на въпрос за смелостта така: Не знам дали съм смел, защото не съм бил на война. Баща ми е воювал, но говореше за участието си като войник и не споменаваше смелостта, а сигурно е знаел какво е…
 

Капитанът от артилерията Александър Солженицин е награждаван много пъти за проявена смелост по време на Отечествената война, но накрая от СМЕРШ решили, че е предател и го натирили да мре в сталиновия ГУЛАГ… Той пък напук оцелял. Та се чудя, великият писател в крайна сметка смел човек ли е или мърша, както го нарекла онази власт, считана от Путин за правилна…

 

Българският държавен глава Румен Радев по време на срещата си с президента на Украйна Володимир Зеленски нарекъл трагедията в Украйна „конфликт“. Със сигурност Радев счита себе си за много по-вещ по военната тема от актьора Зеленски.

 

Актьорът обаче му отговорил: „Ако, не дай Боже, стане трагедия и вие сте на моето място и ако не ви помагат с оръжие хора, които имат общи ценности с вас, какво ще правите? Ще кажете: "Путин, взимай български територии"? Не, аз съм сигурен, че като истински президент няма да допуснете компромис с държавата, със суверенитета си".

 

Няма да кажа, че някой е изнесъл урок на някого, защото уважавам институцията президент. Но няма как да спестя, че артистът, сценаристът и продуцентът е на война вече година е пет месеца, без да броим събитията около Крим от 2014 година. Зеленски със сигурност знае неща за войната, които нашите генерали, офицери и бойци не са помирисвали (освен мисиите зад граница) от 1945 година насам.

 

Затова трябва да сме много внимателни с понятия като „конфликт“, „преговори“, „мир“ и някои други. Дали има човек, който да вярва, че Путин ще приеме мир като изтегли руската армия от земите на Украйна?

 

Ето какво написа по повод странното посещение на Путин в Дагестан преди дни изданието „Гласът на Исляма“ (golosislama.com): „Голямо разочарование на адептите беше днешното посещение на Путин в Дагестан - на среща ... за развитието на туризма. Те (управляващите в Кремъл, - б.р.) водят война, от която, както самите те казват, зависи съдбата на държавата, съвсем наскоро имаше бунт, който постави тази държава на ръба на разпадането и вместо да посети фронта (както Зеленски периодично прави), или поне тилови военни части или военни предприятия, идва да обсъжда туризма.

…Всъщност приоритетите на Русия и Путин в Дагестан са съвсем очевидни и ясно видими от цялата им политика през последните години – това е насаждането на „съветизация“ и културно-идеологическата русификация на Дагестан“.

Мир ли?

 

Актьорът отново изпреварва категорично кагебиста от Кремъл.

 

И пак се сещам за Висоцки и Солженицин, защото знам, че щяха нарекат войната срещу Украйна война. Кървава, нечестна война.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2662 |20.06.2023 Юрист: Конституционна реформа е като димна завеса за хората, зад коята не се разбира кой с кого се договаря . 13| 5443 |17.06.2023 Който не ни харесва – не разбира: Назначения на инат не са смелост – глупост са . 9| 3087 |12.06.2023 Лена Бориславова сряза президента: Радеви уроци - да е гадно на редовния кабинет . 2| 2655 |20.05.2023 Политическата война: БСП се събира на пленум да обсъди кризата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads