Реклама / Ads
12| 4509 |16.07.2019 НОВИНИ

Урсула фон дер Лайен е новият шеф на ЕК

.
Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен е новият председател на Европейската комисия. Тя бе избрана с гласовете на 383 евродепутати, 327 души са гласували против кандидатурата й. 22-ма се въздържаха, един глас е невалиден. 733 евродепутати участваха в гласуването. То бе проведено тайно.
 

Тя ще бъде първата жена, председател на ЕК и ще поеме поста официално на 1 ноември. Последният работен ден на настоящата ЕК на Жан-Клод Юнкер е 31 октомври, за когато е планиран и Брекзит.

 

При обявяването на резултатите от гласуването на евродепутатите председателят на Европарламента Давид Сасоли каза, че Урсула фон дер Лайен има зелена светлина да подбере състава на бъдещата Еврокомисия.

 

Фон дер Лайен благодари на евродепутатите за доверието, което са й гласували и обеща да работи заедно с евродепутатите за обединена и силна Европа.

 

Ще се изправя срещу всеки, който иска да разруши ЕС“, заяви Лайен. Европа е като любовта - с времето може да не расте, но се задълбочава, добави тя. Лайен се обяви за многостранно сътрудничество, за честна търговия и законност. „Трябва да преоткрием единството си. Ако сме единни, никой не може да ни раздели отвън, добави тя.


По нейните думи опазването на природата е първостепенна задача и най-голямата отговорност на нашето време. Лайен предложи до 2050 г. Европа да се превърне в първия континент без замърсяване. Необходими са смели стъпки, намаляването на вредните газове с 40 на сто до 2030 г. не е достатъчно, целта трябва да бъде 50-55 на сто, уточни тя. Лайен съобщи, че още в първите 100 дни от своето управление би предложила европейско законодателство за защита на околната среда.

 

Според  Фон дер Лайен е необходимо ЕС да отдели част от бюджета си в помощ на домакинствата при енергийния преход. "Не хората обслужват икономиката, а икономиката служи на хората“, отбеляза тя. Лайен се обяви за честни данъци, включително за технологичните гиганти, които печелят в Европа. Лайен повтори идеята си за достойна минимална заплата. Лайен подкрепи идеята на ЕП за утроявяне на средствата във фонда за образование "Еразъм". По нейните думи е необходимо всяко дете в ЕС, заплашено от бедност, да има достъп до основните права - образование и здравеопазване.


Лайен съобщи, че иска половината еврокомисари да бъдат жени. Тя поясни, че ако тази бройка не се изпълни, ще отхвърля предложенията на държавите от ЕС за еврокомисари. По нейните думи длъжностите в ЕК ще бъдат разпределени поравно между мъже и жени.


Лайен посочи, че не може да има отстъпки по въпроса с върховенството на закона. Според Лайен е необходимо преговорите по промяната на правилата от Дъблин да бъдат възобновени, за да се възстанови Шенген. Тя отбеляза, че ЕС е длъжен да се спасява корабокрушенците. Трябва да намалим незаконната миграция и да запазим правото на убежище. Трябва да проявяваме съчувствие и да предприемем решителни действия, добави Лайен. Тя настоя Фронтекс да разполага с 10 000 допълнителни служители не до 2027 г., а най-късно 2024 година. Лайен предложи ЕС да приема външнополитическите си решения не с единодушие, а с мнозинство.

 

Лайен съобщи, че е готова за осигуряването на допълнителна отсрочка до оттеглянето на Великобритания от ЕС. Постигнатото споразумение с Лондон дава сигурност.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3905 |16.07.2019 ЕП ще гласува номинацията на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК . 1| 4688 |03.07.2019 Социалистът Давид-Мария Сасоли е новият шеф на Европейския парламент . 7| 4403 |18.06.2019 Херо Мустафа е новият посланик на САЩ в България . 0| 3979 |12.06.2019 Радев: Новият главен прокурор е натоварен с големи обществени очаквания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads