Реклама / Ads

0| 2585 |01.04.2022 НОВИНИ

Урсула фон дер Лайен пристига у нас заради Плана ни за възстановяване

.
Кирил Петков, Урсула фон дер Лайен Източник: БГНЕС
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристига у нас на 8 април по покана на министър-председателя Кирил Петков. В рамките на визитата си в София тя ще представи лично оценката на ЕК за българския План за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и неговото съответствие с европейските изисквания.

По време на посещението си председателят на ЕК ще проведе среща с премиера, след което двамата лидери ще дадат съвместна пресконференция. Програмата предвижда още Петков и Фон дер Лайен да посетят проекти, чиято реализация е свързана с Плана за възстановяване.

 

Той беше предаден на 15 октомври 2021 г. В рамките на оценката ЕК подчерта необходимостта от промени в области като енергетика, върховенство на закона и транспорт, за да бъде постигнато съответствие с европейските изисквания. В резултат на активната работата на премиера Петков и на правителството бяха извършени необходимите промени и планът е финализиран.

 

ПВУ включва над 100 инвестиции и реформи, които не само ще засилят икономическия растеж, но и ще помогнат на българската икономика да се подготви за сегашните и бъдещи предизвикателства.

 

Една от големите промени в ПВУ, която направи правителството на премиера Петков в областта на енергетиката, е премахването на проекта за изграждане на много голяма паро-газова централа. Това щеше да увеличи енергийната зависимост на България от вносни суровини. Проектът бе заменен с мерки за ускоряване на изграждане на нови евтини възобновяеми източници, съхранение на евтина енергия, която да се използва в пиковите часове, както и пълноценно използване на въглищните мощности, когато те са необходими.

 

Според други, договорени от кабинета мерки в плана, бизнес средата ще бъде значително подобрена чрез засилване на отчетността на главния прокурор, чрез предоставяне на дигитални административни услуги и подобряване на прозрачността и конкуренцията при обществените поръчки. Бизнесът ще бъде подкрепен с грантово финансиране, финансови инструменти и подкрепа за индустриални паркове.

 

До пряко подобрение на живота на българските граждани ще доведат значителни инвестиции в инфраструктура. С направените от правителството промени в плана се предвижда развитието на съвременен, скоростен и комфортен жп транспорт по междуградски линии и градски железници в големи градове, достъп до бърз интернет в слабо населени места и намаляване на загуби на вода. Предвижда се закупуване на нови 42 влака за крайградските райони, 20 електрически влака за междуградски линии и 18 локомотива за крайградски и междуградски железници.

 

Мерки от плана в областта на образованието и социалната сфера ще подкрепят обновяването и изграждането на училища, ще бъде модернизирана спешната линия 112, ще се закупи съвременна медицинска апаратура и ще се изгради система за въздушна спешна помощ. Ще се засилят мерките за социално подпомагане и ще се увеличи минималният доход.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2531 |28.03.2022 ТАСС: Българският посланик в Русия пристига в София за консултации . 0| 3110 |25.03.2022 Урсула фон дер Лайен: ЕС няма да позволи руският газ да се плаща в рубли . 0| 2848 |23.03.2022 Путин стана най-големият враг на руския народ, смята Фон дер Лайен . 0| 3319 |15.03.2022 След поредното отлагане на Плана: Фон дер Лайен казала на Петков, че се движим в правилната посока с перфектна скорост
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ