Реклама / Ads
7| 3955 |10.03.2021 НОВИНИ

От утре започва ваксинацията на записалите се онлайн. Избор няма

.
Източник: БГНЕС
От утре започва ваксинацията на всички, записали се през електронната система за имунизация. Ще бъде използван препаратът на AstraZeneca, съобщи зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. Създадени са 335 ваксинационни пункта в страната. В почти всички са доставени дози единствено от препарата на AstraZeneca.
 

Избор няма. 


Въпреки шумно огласения още в края на миналата година избор на препарат у нас, избор на ваксина на практика няма. Причината са липсващите количества. Имунизира се с каквото има. А заявката на желание за имунизация през онлайн системата по никакъв начин не гарантира, че желанието ще бъде удовлетворено. 


"Това, че са заявили предпочитания към ваксина, не означава, че тези предпочитания ще са обвързани с налични дози ваксини точно от този конкретен тип ваксина. Ваксинирането от утре ще започне с наличните дози ваксини, разпределени и получени в нашата страна, на Оксфордската ваксина. Ако лицата не желаят да получат този тип ваксина конкретно, да изчакат до момента, в който има предпочитаната от тях доза ваксина”, обясни още Начева.


От утре в болница "Пирогов" започва ваксинирането на записалите се в електронния регистър, съобщиха от лечебното заведение. Поставянето на дозите ще бъде от 8 до 17 ч. От лечебното заведение призоваха гражданите да спазват часа си за ваксиниране, получен от електронната система. 


Продължава ваксинацията и реваксинацията от трите фази на националния план. Приключило е имунизирането на членовете на секционните избирателни комисии, допълниха още от болницата.

С наличните количества РНК ваксини (на компаниите Pfizer/BioNTech и Moderna) ще бъдат имунизирани обвързаните с изборния процес, както и тези, на които трябва да се постави втора доза, обясни Жени Начева, цитирана от БЪлгарското национално радио. 

Ако се освободят места от хора, които не са се явили в записания им час, за ваксиниране ще бъдат включени лица от фазите на ваксинационния план, посочи още Начева:


“В случай, че на едно и също място има повече хора от заявилите желание, има възможност да се съсредоточат и екипи от РЗИ, които също да поставят самите ваксини, за да няма напрежение по места“.


Около 70 000 души са записалите се за ваксинацията през електронния регистър между 11 и 31 март.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 3383 |09.03.2021 Италия започва производството на “Спутник V” през юли . 8| 3482 |06.03.2021 Петър Витанов: Трябва да ускорим ваксинацията, ако искаме да спасим летния туристически сезон . 5| 3550 |05.03.2021 Шефът на СЗО: Подходът ”първо на мен” при ваксинацията е самоунищожаващ . 1| 3212 |02.03.2021 Проф. Балтов: Зелени коридори няма, защото стартира ваксинацията на СИК и РИК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads