Реклама / Ads
0| 4952 |21.05.2020 НОВИНИ

Валдис Домбровскис: Европейският семестър не е свързан с Механизма за сътрудничество и проверка

.
Валдис Домбровскис
Европейският семестър не е свързан с Механизма за сътрудничество и проверка. Колкото до последния, вече имаше доклад по него през октомври 2019 година. В него има заключение, че България вече е покрила всички изисквания. Това не се е променило и тук няма нищо ново. ЕК има нов, хоризонтален механизъм за върховенството на закона, по който ще наблюдава всички страни-членки. В този смисъл да, наблюдението в тази насока в ЕС продължава.
 

Това заяви пред БНР еврокомисарят Валдис Домбровскис, който отговар за икономиката в интерес на хората, във връзка с публикациите у нас, че мониторингът над България ще продължи.

 

Повод за тях стана твърдение в публикуваните вчера препоръки към страната ни, в които ясно е написано, че Европейската комися продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България именно в рамките на Мехонизма за сътрудничество и проверка. От текста става ясно, че препоръки към страната ни в тези области липсват именно поради продължаващия мониторинг.

 

Снимка: Текстът от Доклада за България от Европейският семестър
.

 

"Пак казвам, Европейският семестър е нещо различно и се занимава предимно с икономически, социални и фискални въпроси.  Елементът с прането на пари се появи в Европейския семестър, наистина, през последните години след скандалите в Европа. Отнася се за 11 страни и става дума за нещо с различна насоченост. Комисията работи по въпросите на върховенството на закона, например. В този контекст тя изготвя нов, хоризонтален механизъм за върховенството на закона, по който ще наблюдава всички страни-членки. В този смисъл да, наблюдението в тази насока в ЕС продължава, но новият механизъм няма да е свързан с механизма за сътрудничество и проверка. Пак повтарям - заключенията на Комисията по механизма за сътрудничество и проверка не са променени - България е изпълнила всички изисквания", казва още еврокомисарят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4193 |23.02.2020 Валдис Домбровскис: Няма причина България да се опасява от ”гръцки сценарий” . 2| 3915 |22.02.2020 Европейският съвет не успя да постигне решение за бюджета на ЕС до 2027 г. . 1| 4102 |20.02.2020 Валдис Домбровскис: България ще влезе в ERM II със закъснение . 4| 5616 |26.11.2019 Европейският съд по правата на човека в Страсбург се ангажира със случая срещу Йончева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads