Реклама / Ads
18| 10379 |01.03.2018 АКТУАЛНО

Г-н Валентин Радев, ЧБМ! И ние ви наблюдаваме...

.
Валентин Радев
Шефът на МВР Валентин Радев ще се окаже голям майтапчия на фона на всички скандали, които изживяваме в момента. За 1 март поздрави целокупния народ през профила си във фейсбук с предупреждението: ”С честита Баба Марта, МВР Ви поздравява! Празнувайте и се веселете, но ... не забравяйте, че МВР Ви наблюдава”.
 

Някои биха приели думите му като шега. Други- за не толкова удачна. Трети ще решат, че направо си е цинично. Ако на Радев му е до празник и до смях, на подчинените му им се плаче. И тази констатация изобщо не е преувеличена. Защото, ако министърът реши да си поговори открито с полицаите, ще разбере, че ръководи служба, която не може никого да уплаши, още по-малко да респектира. Радев е в капан, защото зад гърба си има само страхливи хора, които са готови да лижат задници, само и само да си запазят местата. А на битка с такива не се ходи.

Равносметката от резултатите на МВР са отчайващи. Уж ченгетата били хванали убиеца и поръчителя на данъчния Иво Стаменов, починал няколко дни след като куршумите го застигнаха на столична улица на 19 декември м. г. След няколкодневно мълчание за акцията се оказа, че разследващите не са се добрали до заветните доказателства, които да пратят виновните заслужено в затвора. Сиреч органите на реда са казали хоп, преди да са скочили. Не е за сефте, виждали сме, че и друг път са го правили. Уж тръгват в „гората” с голямата кошница, но се връщат с празна или в най-добрият случай-с полупразна. Шансовете да се разкрие случаят оттук насетне клонят почти към нула, казват експертите. Тези, дето са на мушката вече са предупредени и няма да стоят със скръстени ръце. Ще се постараят да заличат всичко, което би ги уличило за дръзкото посегателство.

 

Подобен сценарий се разигра и за задържаните за отвличането на Адриан Златков. Няколко човека на наркобоса Златко Баретата влязоха в ареста за часове, но много скоро излязоха оттам. Съдът беше категоричен, че доказателствата срещу тях са косвени, сиреч недостатъчни, за да търкат наровете на топло. Както се казва МВР и прокуратурата изпуснаха питомното и сега ще им се наложи да гонят дивото.

Ще напомним и за тримата опасни бегълци от Боснек, които преди това взривиха банкомат в Сапарева баня. Мъжете духнаха през ноември м. г. след зрелищна гонка. И до днес от тях няма и следа, макар че полицейски началници прогнозираха, че престъпниците нямало как да им се изплъзнат, защото сами щели да им се явят на крак. Явно им се прииска да е така, но не стана точно по плановете им.

 

Да не отваряме приказка за успеха по разкриване на убийството на близкия до Цветан Цветанов и ГЕРБ бизнесмен Петър Христов. И без да разполагаме с цялата информация от разследването, сами можем да се досетим, че и тази екзекуция ще отиде в графата „Студени досиета”. Като стотици други, които доказват, че мафията е на върха на държавата и си разиграва коня както си иска. Години наред знакови дела като „Килърите” 1, 2, 3 и 4 стоят закатанчени между прокуратурата и съда. Политиците се изфукаха навремето с тях , но в момента безхаберието е тотално.

 

Нормално е редовите ченгета да се обиждат на чест, когато някой им вади кирливите ризи. Приемат го лично, за разлика от началниците им, които се правят на убити котаци, все едно не ги засяга. За провалите си, полицаите от години са свикнали да упрекват прокуратурата и съда. Казват: „не ни разбират”, „играят за враговете ни”, „правят ни напук”, „корумпирани са”. Шефовете им са супер доволни от това противопоставяне. Гледат на шоуто отстрани и потриват доволни ръце. От време на време хвърлят по някоя съчка в огъня, за да насочват гнева на подчинените си в съвсем друга посока. Противопоставянето на ведомствата, призвани да бранят интересите на хората, е стигнало да краен предел. Те не могат да се дишат, мразят се.

 

И вместо да „орат” в една бразда, се чудят как да си подливат вода. Подобни безсмислени битки изтощават всеки нормален служител, решил въпреки всичко да играе по правилата. И много скоро разбира, че властта и управляващите нямат нужда от това. Полицаите се срамуват от скъсаните си униформи и кубинки. Срамуват се от началниците си, защото са „човек на някой” и са наясно как с припълзяване са стигнали до постовете си. Срамуват се и от ченгетата по върховете, задето навремето са чиракували за подземни босове. Срамуват се от управляващите, защото са ги хвърлили на вълците. Срамуват се от държавата си, защото ги унижава във всяка минута. Защото ги е поставила на колене.

 

Поздравяваме за Баба Марта шефа на МВР Валентин Радев и главния секретар Младен Маринов, който както каза: „сам си го избрах”. Празнувайте и се веселете, но ... не забравяйте, че и ние  Ви наблюдаваме.

 

Катя Илиева

  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 8082 |01.03.2018 Иван Хиновски пред Фрог: Депутатите са виновни, че нямаме механизми за защита в сделки като с ЧЕЗ . 17| 17506 |28.02.2018 Арман Бабикян за Фрог: На Борисов не му отива глуповатата и неразбираща поза за ЧЕЗ . 20| 16430 |27.02.2018 Чужди адвокати пред Фрог: Правата на Цветан Василев са нарушени . 5| 9896 |27.02.2018 Три месеца тихо, а после аху-иху

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads