Реклама / Ads

3| 3929 |28.11.2019

Валери Симеонов: Законът за туризма представлява бой на негри в тъмна нощ

.
Източник: БГНЕС
Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за туризма. По време на обсъждането народните избраници влязоха в спор за развитието на българския туризъм. По-голямата част от предложенията са съмнителни и спорни, заяви червеният депутат Христо Проданов.

Предлага се продуктово зониране в националните курорти, определят се зони, в които може да има шум в 1-2 часа през нощта. Именно това бил основният замисъл на това продуктово зониране, предаде "Нюз.бг".

 

Пречите на сектора, категоричен бе социалистът Красимир Янков, който смята, че държавата ще упражнява репресия върху цял бранш. Допълнително с предлаганите промени се създава корупционна среда.

 

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов е против проекта. Твърде много права се давали на Министерство на туризма, а това не било в полза на националната туристическа организация. Освен това се създавали условия за информационно затъмнение от страна на ведомството, а в това Симеонов заподозря корупция. Законът за него бил бой на негри в тъмна нощ. Във всички случаи ще има засегнати интереси, категоричен бе лидерът на НФСБ.

 

Според вносителите, със закона се детайлизира дейността на територията на националните курорти. Националните курорти ще се обявяват за такива с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на туризма.

 

За лицата, които ще извършват дейност в местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения на територията на националните курорти, се предвиждат двойно по-кратки срокове за извършване на административните услуги.

 

С наредба за националните курорти ще се уредят критериите, на които следва да отговарят курортите, за да бъдат обявени за национални. С нея ще бъде уреден редът за обявяване на национален курорт, организацията и управлението на туристическите дейности на територията на националните курорти.


Със законопроекта се въвежда изискване общинският съвет да определя политиката за развитие на туризма на територията на общината, като в програмата за реализация на общинския план за развитие се включи самостоятелен раздел, съдържащ програма за развитие на туризма.

 

Туристическите сдружения, чрез които представителите на туристическия бизнес имат възможност да участват в работата на органите за управление на туризма, ще се вписват в Националния туристически регистър при условие, че сдружението е осъществявало дейност не по-малко от 3 години от вписването му по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

 

Прецизират се понятията "местно", "регионално", "продуктово" и "професионално" туристическо сдружение.

 

Не приемам тезите, че няма как Министерство на туризма да отговаря за националните курорти. То е основен двигател в сектора, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова. Националните курорти са лицето на българския туризъм, посочи тя.

 

Изключително важно е да има ясен правен статут що е то национален курорт и какви са правата и задълженията, свързани с неговия облик.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Валери Симеонов: Йордан Цонев е с неморално минало, да не ми дава морални съвети 12| 7264 |28.11.2019 . Менда и Валери: Искаме само да бъдат регистрирани имотите, предлагани за краткосрочно настаняване 5| 4255 |27.11.2019 . Валери Симеонов отрича да има хотели 2| 3687 |27.11.2019 . Майките накичиха елхата пред парламента с лика на Валери Симеонов 0| 3590 |26.11.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ