Реклама / Ads
3| 2791 |12.04.2023 НОВИНИ

Външният министър на Босна и Херцеговина: България да е наш адвокат в европейските институции

.
Източник: БГНЕС
Българските институции биха могли да имат ролята на адвокат за Босна и Херцеговина в европейските институции. Това каза на брифинг за медиите външният министър на Босна и Херцеговина Елмедин Конакович, който е на официално посещение у нас по покана на външния министър Николай Милков, предаде БТА.
 

България беше първата държава, която официално призна независимостта на Босна и Херцеговина и това остана трайно записано в историята на нашата държава, изтъкна той.

 

„Тук в България много по-добре разбират този наш труден път към Европейския съюз (ЕС), по който е необходимо да променим законодателството, цялата атмосфера и да се премине към съвсем друга система. Някои западни държави разбират това по-малко, или не толкова добре като нашите приятели в България, с които споделяме подобна история и начин на функциониране на държавата“, заяви Конакович.

 

Едва сега след агресията срещу Украйна започнаха да разбират, докато България постоянно говореше и подкрепяше държавите от Западните Балкани и държавите от ЕС въобще, добави той.

 

Подкрепата на България и в Берлинския процес също е много важна, за движението на хора и стоки и активното участие на България в тези процедури, изтъкна Конакович.

 

Той подчерта, че днешното посещение потвърждава ангажираността за укрепване на отношенията между двете държави и отбеляза, че има голямо поле за подобряване на двустранното сътрудничество. В областта на икономиката, на стокообмена, движението на хора, изброи Конакович.

 

В областта на туризма той посочи, че годишно около 20 хил. граждани на Босна и Херцеговина посещават България. Босна и Херцеговина има голям потенциал и в зимните курорти. Бихме искали да видим българските туристи в нашата държава.

 

Той отбеляза и присъствието на български войници на територията на Босна и Херцеговина, част от EUFOR . Това показва, че заедно градим сигурността и стабилността в този регион, добави той.

 

Изправени сме пред още няколко предизвикателства - това е нелегалната миграция, каза Конакович и добави, че трябва по-добро и консолидирано сътрудничество.

 

„Заедно с останалите колеги от Западните Балкани можем да положим допълнителни усилия за подобряване на ситуацията с мигрантската криза, тъй като това е много важно за нашия регион. Нашата мисия е да представим Босна и Херцеговина като свързваща точка между Изтока и Запада, а не като място на сблъсък“, каза още Конакович.

 

Той отбеляза, че по време на срещата си с Николай Милков днес е отправил покана към него да посети Босна и Херцеговина.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2609 |12.04.2023 Министър Милков: РСМ не е направила нито една положителна стъпка при преговорите за членство в ЕС . 5| 3024 |11.04.2023 Министър Пулев: Международни инвеститори имат интерес към новата икономическа зона ”Доброславци” . 0| 2719 |11.04.2023 Здравният министър на Полша идва на визита в България . 5| 2634 |10.04.2023 Министър Стоянов: Има надценки от порядъка на 70-80%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads