Реклама / Ads

18| 2626 |21.01.2022 НОВИНИ

Външно отговори на Москва: Уважавайте осъзнатия избор на България

.
Русия да проявява уважение към осъзнатия избор на България по отношение на външната политика призоваха в официална позиция от Министерството на външните работи. От там отговориха на искането на Кремъл НАТО да напусне България и Русия като двете държави бяха назовани поименно за пръв път. От Президентството все още не са излезли с позиция.

“Националните територии на страните - членки на НАТО са територии на Алианса. Въоръжените сили на страните членки са и въоръжени сили на НАТО. Това произлиза от Вашингтонския договор за създаване на НАТО, който всички страни членки са ратифицирали. Вашингтонският договор не предвижда „втора категория“ страни членки, за които колективната отбрана да се прилага избирателно или в ограничен обем.                   


В този контекст, съгласно Решение №1 на Конституционния съд на България от 4 февруари 2003 г. „войските на политически или военен съюз на държави - членки на този съюз или на съюзни държави, по ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България международен договор с политически или военен характер, не са чужди войски по смисъла на чл. 84, т. 11 от Конституцията, ако преминаването или пребиваването им през територията на страната е свързано с изпълнение на съюзнически задължения“.


Призоваваме Руската федерация да проявява уважение към осъзнатия външнополитически избор на Република България за членство в НАТО и към решенията на българския Конституционен съд.


Призоваваме Руската федерация да остане ангажирана в конструктивен диалог със страните - членки на НАТО в Съвета НАТО-Русия, насочен към бъдещето на една по-единна и по-сигурна Европа, основаваща се на върховенство на правото и стриктно прилагане на поетите международноправни ангажименти.


Настоящата криза в архитектурата за сигурност в Европа, както и кризата в и около Украйна, следва да бъдат разрешени с дипломатически средства и по пътя на диалога”, посочват от МВнР.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 20| 12461 |15.01.2022 Елена Йончева: Сотир Цацаров си отива, но дължи отговори . 29| 8458 |14.01.2022 Депутатите от управляващата коалиция поискаха оставката на Иван Гешев, той отговори . 18| 2938 |12.01.2022 Протестиращите недоволни от отговорите на здравния министър . 1| 2524 |06.01.2022 Външно: Политическата квота в дипломацията е запълнена на 100%
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ