Реклама / Ads

15| 4845 |08.06.2020 НОВИНИ

ВАП сезира ДНСК и еко министерството заради строеж край Свети Влас

.
Строеж в землището на Свети влас в зона “Емине-Иракли” привлече погледа на Върховната административна прокуратура. ВАП е сезирала Министерството на околната среда и водите и Дирекцията за национален строителен контрол заради нарушения. Става дума за изсечена гора край Свети Влас.

Според официално съобщение от прокуратурата органите предстои да установят дали след смяна на предназначението на съответния поземлен имот строителните дейности продължават.

 

Ето и съобщението:

 

В средства за масово осведомяване се твърди, че след промяна на предназначението на съответния поземлен имот /ПИ/ не са спазени правни норми, уреждащи изисквания за опазване на зони под режима на Закона за биологично разнообразие (ЗБР), съотв. за законност на строителството, регламентирани в Закона за устройство на територията /ЗУТ/ и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие /ЗУЧК/.

 

Проверката е от компетентността на МОСВ и ДНСК и следва да установи по документи и на място, извършени ли са и продължават ли да се извършват строителни дейности в съответните поземлени имоти, както и съответстват ли на издадените строителни книжа. Попада ли ПИ в обхвата на зона „Емине - Иракли“ с код BG0001004, включен в Списъка към решения на МС. При проверката е нужно да се изясни издадени ли са актовете - предпоставка за законност на строителството, изискуеми съобразно ЗБР и ЗУТ. В доклада от проверката трябва да става ясно още какъв е резултатът от контрола, осъществен от РДНСК - Бургас по реда на чл.156 ЗУТ на разрешенията за строеж, както и съобразени ли са конкретните правила на ЗУЧК.

 

ВАП възлага на компетентните органи да се изяснят и всички останали условия за законност на строителството - собственост и статут на земята, наличие на необходимите предварителни договори, уреждане на взаимоотношенията между участниците в строителството, влезли в сила устройствените планове и т. н.

 

Освен това, ВАП изисква от министъра на земеделието, храните и горите административни преписки - по замяната, промяна на предназначението на поземления имот и възстановяване на държавната помощ.

 

По образуваната преписка ВАП изисква от главния архитект на Несебър да изпрати незабавно административните преписки по издаване на разрешения за строежа.

Резултатите от проверката следва да се представят на ВАП максимално бързо, с обобщен доклад, в който да бъдат отразени направените констатации, разкритите случаи на неспазване на приложимите правила, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица, вкл. постановени административни актове, съставени актове за установяване на административни нарушения, издадени наказателни постановления и заповеди за прилагане на принудителни административни мерки, както и случаите на изпращане на данни за извършени престъпления на съответните прокуратури, респ. органи на МВР.

 

Фрог припомня, че това е поредният скандал, свърдан със строеж по родното Черноморие. Миналата седмица с пълна ярост се разрази сагата около брегоукрепващото съоръжение на Шофьорския плаж край Алепу, което се превръща в четириетажен хотелски комплекс. По случая започнаха незабавни проверки на ВАП, след обществен натиск.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 2| 4323 |05.06.2020 ВАП нареди на ДНСК обстойна проверка на строежа край Алепу . 2| 4394 |03.06.2020 РДНСК-Бургас не видя нищо нередно в строежа на плаж Алепу . 30| 8316 |03.06.2020 ”БОЕЦ” сезира европейския прокурор Лаура Кьовеши заради комикса на Божков . 3| 4809 |02.06.2020 Борислав Сандов: Министерството на екологията е заложник на интереси
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ