Реклама / Ads
30| 6859 |02.05.2023 НОВИНИ

Въпросите около покушението срещу Гешев и смешното сравнение с Фалконе

.
Българският главен прокурор Иван Гешев често се сравнява с Джовани Фалконе - един от най-безкомпромисните прокурори в Италия, който вкарва в затвора огромен брой мафиоти, но е убит при атентат. Вчера пред кортежа на обвинител №1 на България се случи взрив, а експерти и анализатори веднага започнаха да разискват версията за “атентат срещу държавата”. Неизбежно бе сравнението с Фалконе, но то изглежда леко несериозно. Ето защо.
 

На първо място главният прокурор Иван Гешев не е вкарал нито един мафиот в затвора, за разлика от италианския си колега. Обвинител №1 у нас непрестанно се представя за “виден борец срещу организираната престъпност”, но истината е, че прокуратурата не е довела нищо до край и това бе една от причините за закриването на спецобвинението, което изглеждаше като безполезно звено заради липсата на осъдителни присъди. 

 

Джовани Фалконе обаче е друга история. Работата му като италиански прокурор изпраща в затвора над 300 мафиоти. Гешев може да си мечтае за подобна биография. 


Работата на Фалконе води до неговото убийство. На 23 май 1992 г. Бронираният автомобил Fiat Croma, в който пътува известният магистрат, е взривен от мощна бомба, равняваща се на около 1 тон тротил. Бомбата е взривена с дистанционно управление на магистралата А29 между град Палермо и международното му летище. 


Предполагаемият атентат срещу Гешев няма нищо общо с това. 

 

На първо място става дума за около 3 килограма тротил. Анализатори в национален ефир допускат, че взривът може да и станал и с по-голямо количество взривно вещество, но дори тогава цифрата е далеч от еквивалента на цял 1 тон. 


Снимките го доказват. Разпространените от прокуратурата фотоси от предполагаемото покушение срещу обвинител №1 на България включват “кратер” до пътя, който според твърденията на зам.-главния прокурор и шеф на следствието Борислав Сарафов, е с дълбочина 30-40 сантиметра и диаметър от около 3 метра. Снимката обаче показва друго. Първо, кратерът изглежда не е на пътя, а на тревата до пътя. Освен това е дълбочината му е далеч от 30-те сантиметра, за които се говори.


.

Силата на взрива 

 

Снимките след атентата срещу Джовани Фалконе обаче са неоспоримо доказателство за мощността на експлозията. На тях се вижда изпепелената кола, в която е пътувал магистрата, сажди и огромен кратер в земята, отворил се след взрива, оценяващ се на еквивалент на около 1 тон тротил.

 




Относително е какви могат да бъдат щетите, причинени от взрив, еквивалентен на 3-4 кг тротил, заяви пред ФрогНюз експерт, пожелал анонимност. Всичко зависи от това какво е било веществото, дали устройството е било закрито или не, накъде е разпределена взривната сила - неща, които не са известни към момента. 





"От това, което показаха тук-там е видно, че мястото вече е било разкопавано от разследващите и не са автентични кадри, направени след взрива", посочи обаче източникът ни. 


Въпросите стоят - ако някой си е направил труда да изработи или закупи подобно взривно устройство, да проучи маршрута на жертвата, да изчисли точни момент на детонация, защо тогава не е преценил, че това няма как да навреди съществено на брониран автомобил, пита източникът ни. 


Експертът посочи, че по-голямата част от бронираните коли, в които пътуват охраняваните лица, могат да понесат директно попадение на гранатомет. 


"Има нещо, което не е както трябва, или не се казва. Това е нормална практика. Но никой не е видял пораженията по бронирания автомобил. Той ще издържи ударната сила, но вратите може да са огънати, стъклата може да са счупени. Говорят мними експерти", заяви категорично източникът ни. 


Ако на голо поле се сложи взрив, равняващ се на 1 кг тротил, в зависимост от плътността на почвата ще се образува различен вид кратер. Той може да е дълбок, но може и да е плитък - от порядъка на 5-10 сантиметра. 


"Няма спор, че е гръмнал взрив. Но колко е бил като еквивалент е значението. В затворена среда еквивалент на 3-4 кг тротил могат да взривят малка къща. На открито обаче няма какво да концентрира този взрив", обясни още експертът.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 3420 |01.05.2023 Икономистът на КНСБ Л. Костов: Около 60% от хората у нас са “работещи бедни“ . 2| 3089 |27.04.2023 Николай Милков: Вакуумът от експертиза по въпросите за сигурността отваря поле за зловредни хибридни влияния . 4| 3163 |25.04.2023 Торта с въпросителен вместо свещи за рождения ден на Лили Иванова . 1| 2716 |25.04.2023 КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ с около 8% от май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads