Реклама / Ads
0| 2514 |01.08.2023 НОВИНИ

Върховният административен съд върна делото за замърсяването от ТЕЦ ”Марица изток 2”

.
ВАС върна делото за замърсяването от ТЕЦ ”Марица изток 2” Източник: БГНЕС
Върховният административен съд (ВАС) върна делото за комплексното разрешително на ТЕЦ ”Марица изток-2” ЕАД за ново разглеждане заради съществени нарушения.

Новината идва, след като през март Съдът на Европейския съюз (СЕС) постанови, че България нарушава европейското законодателство, като позволява на ТЕЦ "Марица изток 2" да замърсява със серен диоксид. Тогава СЕС наложи на българския съд да преразгледа свое по-ранно решение, с което замърсяването от централата се неглижира.

 

С решението си от понеделник ВАС отменя отсъждането на Административния съд - Стара Загора, който по-рано не видя проблем с разрешителното на ТЕЦ "Марица изток 2", и връща делото за ново разглеждане. Въпросното разрешително позволява на ТЕЦ-а да не спазва намалените пределно допустими норми за изхвърляне на серен диоксид и живак.

 

"Разрешителното на ТЕЦ "Марица изток 2" е горещият картоф, който всички институции си прехвърлят", написаха в своя позиция от организация "Грийнпийс". Оттам добавиха, че връщането на делото към старозагорския съд представлява отказ на ВАС да вземе решение по същество.

 

"Липсата на решение по същината на казуса означава, че междувременно ТЕЦ "Марица изток 2" ще продължи да се възползва от изключението от нормите за замърсяване въздуха, което ѝ позволява да отделя серен диоксид близо два пъти над допустимото и живак – над четири пъти", отбелязват от организацията.

 

"Решението на върховния ни съд е крачка назад за защитата на правото на чиста околна среда. При ясните указания на Съда на ЕС и томовете съдебни книжа, събрани по делото, е учудващо, че ВАС търси още доказателства, вместо да вземе окончателното решение", коментира адвокат Регина Стоилова.

 

Дотук се стигна, след като през 2018 г. Изпълнителна агенция по околната среда актуализира комплексното разрешително на ТЕЦ "Марица Изток 2".

 

Впоследствие сдружение "За земята - достъп до правосъдие" подаде жалба, тъй като според тях при издаването на разрешителното не са взети предвид редица мерки и изисквания, а отсрочката за покриването на нормите за замърсяване не може да е безсрочна.

 

Административният съд в Стара Загора обаче отхвърли жалбата на екоорганизациите и делото стигна до ВАС, който от своя страна отправи запитване до съда на Европейския съюз.

 

През март съдът на ЕС излезе с постановление, че България нарушава европейското законодателство, като позволява на ТЕЦ "Марица изток 2" да замърсява със серен диоксид.

 

Според СЕС централа работи в разрез с екологичните норми, без крайни срокове или план за справяне с вредните емисии.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2744 |31.07.2023 Еврозоната се върна към растеж, но инфлацията остава висока . 18| 2987 |26.07.2023 Иван Сотиров: 3 март е превърнат от русофилите в нещо, което ни вменява чувство на преклонение пред чужда държава . 7| 2416 |25.07.2023 Деница Симеонова, ПП-ДБ: Усещането, че има хора над закона, пречи на сънародниците ни в чужбина да се върнат . 8| 2514 |25.07.2023 Венко Сабрутев, ПП-ДБ: 3 март се превърна в нещо като Ден на Русия в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads