Реклама / Ads
0| 3552 |02.01.2024 НОВИНИ

Върховният съд попари съдебната реформа на Нетаняху

.
Върховният съд на Израел отхвърли съдебната реформа на Бенямин Нетаняху, предизвикала масови протести в страната преди месеци. Законовите промени бяха обявени за противоконституционни. 
 

От началото на миналата година всяка седмица хиляди хора протестираха по улиците на Израел заради плановете на правителството на Нетаняху да реформира съдебната система в страната. Мащабът на тези демонстрации ескалира неколкократно и се стигна дори до сблъсъци с властите. 


Кабинетът на Нетаняху има мнозинство в парламента и прие така наречения "законопроект за разумност" през юли и на практика ограничи правомощията на Върховния съд в страната като му отне правото да отменя правителствени решения, считани за неразумни.


Тогава протестиращите поискаха реформата да бъде спряна, а Нетаняху да подаде оставка. 


В недоволството се включиха противниците на Нетаняху и кабинетът му, който е най-десния в историята на страната. Протест срещу намеренията му изразиха и стотици военни резервисти, включително пилоти от военновъздушните сили, които са от решаващо значение за отбраната на Израел, заплашиха да откажат да се явят за служба. Появиха се опасения, че може да се навреди на военния капацитет на Израел. 







Всичко това се случи в момент, в който страната бе нападната от терористичната групировка Хамас. Израел предприе яростен отговор на тази атака и отприщи безпрецедентна за последните години криза в Близкия изток. 


Всъщност основните опасения за съдебната реформа на Нетаняху са заради това, че тя сериозно ще подкопае демокрацията в страната, ще отслаби съдебната система. Радетелите й напротив - те са на мнение, че съдебната система такава, каквато е в момента, се намесва изключително много в законодателния орган и е пристрастна по отношение на либерални въпроси. Освен това се твърди, че не е демократичен начинът, по който се избират съдиите. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3547 |02.01.2024 Европол: Усилията за контрабанда на кокаин в Европа ще продължат да се увеличават през следващите 2 години . 0| 3616 |02.01.2024 Гришо излиза утре срещу германец в Австралия . 0| 3692 |02.01.2024 Отец Никанор: Виждам два свята, от които единият няма да го бъде, но не се знае кой . 0| 3560 |02.01.2024 Бъдете внимателни, лошо е времето за туризъм в планините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads