Реклама / Ads
0| 3705 |02.01.2024 НОВИНИ

Отец Никанор: Виждам два свята, от които единият няма да го бъде, но не се знае кой

.
Източник: скрийншот
Виждам разлом в обществото. Виждам два свята, от които единият няма да го бъде, но не се знае кой. Църквата не дели хората. Те дойдоха в храма и се опитват да го превърнат в партиен клуб. Борим се с този опит да направят от православието ново БКП – няма да стане. Това заяви пред бТВ отец Никанор.
 

„Ще ги победим. Църквата се управлява съборно. Има висш авторитет, не говоря за власт. Вселенският патриарх държи курса на църковния кораб към доброто, а не към старото и отречено зло. Тези хора не изчезват – не остават между нас. Виждам между старото мислене и хората, които искат да внесат промяна към добро, пропаст. Не знам как ще я запълним“, допълни той.

 

„Нищо не започва от днес. Църквата е майсторски овладяна в миналите десетилетия. Ние се хвалим, че в България църквата оцеля през социализма. В Албания беше ликвидирана и беше възстановена от нулата през 90-те години. Понякога е по-добре, когато нещо не върви добре, да го прекратиш и да го направиш наново по канона и църковните принципи“, категоричен бе отец Никанор.

 

„Има голяма прилика между умрелия и глупавия. И при двамата много страдат околните. Каквото и да говорят разните в 12 часа колко е лошо Шенген – то е много добро. То е добре за всички. За мен има дефект, който си носим. Той не е медицински“, добави д-р Николай Ненков, анестезиолог и бивш министър на здравеопазването.

 

„Ако гледаме със съветски очи, годината е разломна. Откъсването на обществото от съветското влияние за съветските управители е разломна. Всъщност не е разломна. Тази година никак не е лоша за България. Не съм напълно съгласен с доц. Лозанов. След Нова година започват диетите. От вчера съм на диета“, посочи той.

 

Според него ротацията на премиерите ще бъде по-интересно, отколкото предстоящите европейски избори.

 

„Ние не сме евроинтегрирани като мислене и мотивация. След 1989 г. имаше твърд консенсус за Европейския съюз. Нямаше съмнение. За 30 години вместо да напреднем по този път, започна да има колебания и сблъсъци. Те са провокиран от голямото влияние на руската пропаганда в България. Тя може да промие още много мозъци. Има и трето събитие – Шенген. Това ще има съществено влияние през следващата година“ , коментира доц. Георги Лозанов, медиен експерт и преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

 

„Започва Нова година, но нищо не започва отначало. Всичко е продължение. Това е календарна илюзия. Оптимист съм. България тръгна по по-добър път – опитва да се става западна държава и да се измъкне от една дълга историческа сянка“, добави той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3570 |02.01.2024 Бъдете внимателни, лошо е времето за туризъм в планините . 0| 3596 |02.01.2024 Израелски военни ликвидираха петима въоръжени палестински радикали при престрелки на Западния бряг . 0| 3623 |02.01.2024 Расте броят на жертвите на труса в Япония . 0| 3639 |02.01.2024 Продавала ли е "Ел Би Булгарикум" продукти под себестойност?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads