Реклама / Ads
0| 4531 |25.07.2016 НОВИНИ

Върховният съд ще каже след седмица за ДОСТ

.
Върховният касационен съд даде ход на делото за регистрацията на политическа партия ДОСТ. Съдебният състав не уважи искането на прокуратурата за събирането на повече доказателства и изслуша страните. В крайна сметка окончателно решение за това ще има ли или не партия ДОСТ ще се знае след седмица.
 
Преди две седмици градският съд отказа да регистрира партията на Местан, защото „дост” е турска дума, като съдията се е позовал на „Българския тълковен речник". Друга причина е, че „повечето членове на ДОСТ са били от етнически турци и затова партията е етническа”. В решението се казва още, че отделни формулировки в искането за учредяване на партията са неправилни.

При днешното заседание на най-горна инстанция, висшите прокурори поискаха делото да бъде отложено, за да се съберат повече доказателства, но искането беше отхвърлено от съда. Обвинителите, за разлика от заседанието в СГС, посочиха, че заради неуважаването на искането за събиране на допълнителни доказателства не могат да приемат, че при учредяването на партията са били спазени всички изисквания на закона.

Според прокурорите има над 260 неправилно попълнени декларации, сред които има и такива с ЕГН на лица ненавършили 18 години, поправяни ЕГН-та, несъответствие в броя на присъстващите на учредителите конференция и в списъка на учредителите и още други пропуски. Според Местан и адвокатът му е човешко да си сбъркаш ЕГН-то и да го поправиш, а също така подадените декларации са над 9 180, което е много повече от законовия минимум.

Лиерът на все още очакващата регистрация партия заяви още, че не е съгласен с опасенията на граския съд, че партията е етническа, защото най-малкото в ръководството й има близо 20% християни. Местан категорично заяви, че всичките учредители са български граждани с избирателни права.

"Нито като цели, нито като поведение сме дали основание за подобен етнически мотив и ще действаме в съответствие с целите и устава на партията. По мотивите на СГС вече да съм подведен под отговорност", заяви Местан пред съдебняи състав. Той каза още, че е силно огорчен от факта, че основният мотив, с който СГС е отказал да регистрира партията, са внушенията в обществото, че ДОСТ е етническа партия и би защитавала чужди интереси.

Според прокуратурата действията на съдията-докладчик от градския съд при изготвянето на решението са излезли извън рамките на законосъобразността. Поради липси в документите обаче било възможно да няма основания за регистрацията, заключиха от прокуратурата.

Лютви Местан отказа да дава изявление във връзка с делото пред медиите, тъй като е положил клетвена декларация пред съда като страна по процеса.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4332 |24.07.2016 Фалшиви сигнали подавани след стрелбата в Мюнхен? . 0| 4425 |23.07.2016 Премиерът: Защо германците не искат оставки след Мюнхен? . 0| 5454 |22.07.2016 След лекарите гражданите готвят протест срещу Москов . 0| 4485 |22.07.2016 Дончев: ДАНС проверява "Видахим", след 2 г. ще усетим ефекта от Брекзита

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads